Netanyahu: “Abbas’ın Kudüs hakkındaki konuşması tahrik”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Filistin liderinin konuşmasında İsrail Devleti’nin Kudüs’teki Arap kimliğini silmeye çalıştığı iddialarını “aslı olmayan, güvenilmez” bir açıklama olarak nitelendirdi

Dünya
29 Şubat 2012 Çarşamba

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail halkını etnik temizlik yapmakla suçlamasını, İsrail Başbakanı Netanyahu ‘temelsiz ve sorumsuz’ olarak adlandırdı.

Katar’da bir konferansta konuşan Abbas, İsrail’in son birkaç yıldır, Altı Gün Savaşı’nda Ürdün’den ele geçirdiği Doğu Kudüs’te Arap, Müslüman ve Hıristiyan karakteristikleri silme amaçlı bir ‘savaş’ yürütmekte olduğunu söyledi. Abbas ayrıca, Batı Şeria ve Kudüs’te Yahudi yerleşim yerleri inşa edilmesiyle İsrail’in Filistinli yerleşimcileri kendi şehirlerinde azınlık gibi hissettirerek etnik temizlik yaptığını sözlerine ekledi. İsrail yönetimindeki Kudüs’ü, Roma ve Haçlılar yönetimi ile karşılaştıran ve Kutsal Tapınağın varlığını da sorgulayan Abbas, İsrail’i El Aksa Camisi’ne zarar verme girişimiyle de suçladı; Arap ve Müslümanlara kutsal şehri korumak için çağrıda bulundu. Abbas, “Bir mahkûmu ziyarete gittiğinizde yanınızda gardiyan varsa bu bir normalleşme işareti değildir. Ancak mahkûm için bir zaferdir. Filistinlilere yapılan bu etnik temizliğe karşı bu topraklar kalbiyle, ruhuyla ve maneviyatıyla Arap kalacaktır,” dedi.

Netanyahu ise, Abbas’ın açıklamalarını “barışa eğilimli olduğunu iddia eden biri için sert ve kışkırtıcı bir konuşma” olarak tanımladı.

Netanyahu’nun ofisinden gelen açıklamada Abbas’ın El Aksa Cami ile ilgili asılsız ve güvenilmez iddiaları dâhil olmak üzere yaptığı açıklamalar için ‘hiç bir dayanağı olmadığının farkında olduğu’ belirtildi.

Şehrin bölünmesine karşı olan Netanyahu, Kudüs’ün binlerce yıldır Yahudiler için ebedi başkent olduğunu söyledi. Netanyahu, İsrail’in kentin kutsal mekânlarını korumaya devam edeceğini ve herkes için ibadet özgürlüğünün sürdürülmesini sağlayacağını ekledi.

Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halifa Al Thani, İsrail’in 1967 yılındaki yerleşmesinden bu yana Kudüs’ü Yahudileştirmek için yaptıklarının incelenmesi için Birleşmiş Milletlere çağrıda bulundu.