Hamas İran yardımlarını kaybetti

Hamas’ın iki numaralı ismi Ebu Marzuk, örgütün Suriye’den ayrılma nedenini ve Hamas-El Fetih anlaşmasının önünde yer alan engelleri açıkladı. Ebu Marzuk, Şam’dan ayrıldıklarından beri İran’dan gelen yardımın da azaldığını belirtti

Dünya
29 Şubat 2012 Çarşamba

Hamas’ın uzun yıllar sonra Suriye’den ayrılmasının nedenini Şam yönetiminin çatırdaması olarak açıkladı.

Hamas son dönemde, uzun yıllardır işbirliği yaptığı İran ve Suriye’den uzaklaştı. Suriye yönetiminde uzaklaşma nedeni olarak Esad yönetiminin muhalefete karşı uyguladığı kanlı eylemler gösterildi.

Hamas bu dönemde içinden doğduğu hareket olan Müslüman Kardeşler’e yakınlaştı. Müslüman Kardeşler, kendileriyle ilgili olarak ‘açık görüşlü’ imajı yaratarak, Arap Baharı boyunca desteklerini ve oylarını arttırdılar. Marzuk, Hamas’ın Şam’dan ayrılması ile ilgili olarak şunları söyledi: “Hamas’ın Suriye’de halen büroları var. Ancak gerçekte orada hiçbir şey yapabilmemiz mümkün değil. Görevlerimizi Şam’da gerçekleştiremiyoruz.”

Suriye’deki pozisyonları ile ilgili olarak, “Güvenlik açısından buldukları çözüm konusunda Şam yönetimiyle aynı görüşleri paylaşmıyoruz,” diyen Marzuk, Suriye halkının isteklerine saygı duyduklarını vurguladı. Tahran ile iyi ilişkilerini sürdürmek istediklerini dile getiren Marzuk, ancak Tahran yönetimi onlardan Esad’a destek olmalarını istediğinde buna karşı çıktıklarını açıkladı.

Marzuk, “İranlılar Suriye’deki pozisyonumuz konusunda çok mutlu değiller. Mutlu olmadıklarında da size eskisi gibi davranmazlar,” diyerek İran’dan gelen yardım miktarının azaldığına dikkat çekti; ancak azalmanın ne oranda olduğunu belirtmedi.

Marzuk bugün, Kahire’nin eteklerinde bir köy evinde oturuyor ve evin ikinci katını ofis olarak kullanıyor. Daha önceleri Mısır’ın Gazze’ye yönelik ambargosu sürerken sadece Gazzelilerin oturabildiği bu bölge, bugün Hamaslı yetkililerin Suriye’den sonra tercih ettikleri yaşam yeri oldu.

HAMAS-EL FETİH BİRLİĞİ TEHLİKEDE

Ebu Marzuk ayrıca Hamas ile politik rakibi El Fetih arasındaki birlik anlaşmasının, iki tarafın da kamuoyuna optimist mesajlar vermesine rağmen, çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Hamas ve El Fetih, geçtiğimiz haftalarda Katar’ın başkenti Doha’da bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, seçimler öncesi ara dönemde birlik hükümetinin başkanlığını yürütecek.

Ancak bu hafta Abbas ve Hamas lideri Meşal de dâhil olmak üzere, El Fetih ve Hamas yetkililerinin Kahire’de gerçekleştirdikleri bir dizi toplantı ve görüşme tarafları yakınlaştırmaya yetmedi.

Marzuk, birlik hükümetinin geleceğinin de tehlikede olduğunu belirterek, “Abbas bu hafta Meşal’e İsrail’in Doğu Kudüs’teki seçimleri engellemeyeceğine dair bir garanti elde etmeden bu yönde bir birlik kurmak istemediğini söyledi,” dedi. Ebu Marzuk, ikili arasındaki diğer bir anlaşmazlığın ise ara dönem birlik hükümetinin politik duruşu hakkında olduğunu açıkladı. Abbas, bu hükümetin şiddet karşıtı bir duruş sergilemesi gerektiğini vurgularken, Meşal kısa ömürlü olacak bu hükümetin hiçbir siyasi söyleminin olmaması gerektiği görüşünde.