12 yıl evvel Filistinli çocuğu kim öldürdü?

2. İntifada sırasında babası ile çapraz ateş altında kalan ve Filistin direnişinin sembolü olan Muhammed Al Dura’nın ölümü ile ilgili Fransız Yüksek Mahkemesi İsrail’in lehine bir karara imza attı.

Şalom
20 Şubat 2012 Pazartesi

12 yıl önce olan olayın ardından, babanın yaralarını inceleyen İsrailli doktor Yehuda David çocuğun babası Cemal Al Dura’nın çocuğunun yanında öldüğü sırada aldığını iddia ettiği yaraların 1994 yılında geçirdiği bir ameliyat dolayısı ile olduğunu söylemişti.

Doktorun açıklamalarını yalan olduğu iddiası ile Fransız Yüksek Mahkemesi’ne götüren baba Jamal Al  Dura kanıt olarak da Fransız TV’sinin Filistinli ekibi tarafından çekilen, Netzarim bölgesinde meydana gelen çatışma sırasında çekilen videoyu göstermişti.

Çarşamba günü Yüksek Mahkeme doktor hakkındaki yalancılık davasını düşürerek, yapılan tıbbı araştırmaların sonucu olarak İsrailli doktorun doğruyu söylediğine karar verdi.

Mahkeme kararında, Fransız TV’sinin Filistinli ekibi tarafından çekilen videonun gerçek mi yoksa foto montaj mı olduğu hakkında ise bir yorum yapmadı.

2000 yılında doktorun açıklamaları sonucu Cemal Al Dura’nın İsrail makamlarına alenen yalan söylemesinin açığa çıkması ve paralel yürütülen diğer soruşturmalardan gelen bilgiler ışığında İsrail Ordusu resmi bir açıklama yaparak, çocuğun babasının İsrail casusu zannedildiği için olay sırasında Hamas militanları tarafından kurşun yağmuruna tutulduğunu belirtmişti.

Fakat söz konusu video internette dolaşmaya başlamış, kimse gerçeği yansıtma konusunda video hakkındaki şüpheleri görmeden İsrail Ordusu’nu küçük bir çocuğu kurşunlamak ile suçlamıştı.