Bordeaux’da Holokost’un bilinmeyen yüzü

Fransa’nın Bordeaux şehrindeki Jean Moulin Merkezi’nde bir sergi, Doğu Avrupa’da Naziler tarafından yok edilmiş Yahudi hayatını orijinal belgelerle gösteriyor

Dünya
15 Şubat 2012 Çarşamba

Antropolog Carole Lenée orijinal belgelerle Holokost’u tanıtan sergi ile ilgili olarak “Umarım ziyaretçiler soykırım gerçeğini bilerek sergiden çıkarlar. Çünkü günümüzde sıklıkla ‘gereksiz’ kelimesi telaffuz ediliyor,” dedi. Bordeaux Segelan Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan araştırmacı, yabancılaşmanın etnik araştırmaların çekirdeğini yüzde 85’i hiç yayınlanmamış 1500 orijinal belge ve fotoğraflarla sergiliyor. Gettolaşmanın başlangıcı olan 1930’lu yılları Polonya ve Ukrayna’daki kampları, Doğu Avrupa’daki Yahudilerin kültürel ve sosyal kimliklerini yok etme sürecini kanıtlarla gösteriyor.

Sosyal, kültürel, tarihsel ve coğrafi içeriği yeniden kazandıran antropolog, bunların hiçbirinin bir anda olmadığını gösteriyor. Sergi, kronolojik olarak biyolojik ırkçılığın 17. yüzyılda ortaya çıkmasıyla başlıyor, devamında 19. yüzyıldaki ırk teorileri ile devam ediyor. Ziyaretçi Hitler’den esinlenerek yapılmış yapıtların orijinallerini de keşfediyor.

Polonya’da toplam 1525 getto vardı. Bir fotoğraf 1939 Eylül’ün Polonya işgalinden sonra, 24 saatten kısa bir sürede, Nazilerin Yahudileri tutuklamaya başladığını ve miraslarının yok olduğunu gösteriyor. Resimler, fotoğraflar sistemin sapkınlığını tüm açıklığıyla gösteriyor.

Serginin ziyaretçi sayısı bir buçuk ay içinde dört bine ulaştı. Jean Moulin Merkezi Direktörü Christian Block, talepten dolayı sergiyi uzatma kararı verdiklerini açıkladı. Block, “Global erişimi ve ölçeği ile Avrupa’da en önemli konunun sergisidir,” dedi.