Hitler’in doğum gününü kutlama ısrarı

Berlin operası Nazi liderine ilham veren Wagner’in eserinin gösterim tarihini değiştirmek için şartları zorladı

Dünya
15 Şubat 2012 Çarşamba

Berlin’in en büyük operası Deutsche Oper, Adolf Hitler’in en sevdiği Wagner operasını Nazi liderinin doğumgününde sergileme planından geriye dönüş yapmaya zorlandı.

Hitler, Richard Wagner’in eserlerine hayrandı ve bestecinin 1842 tarihli eseri Rienzi’nin tüm zamanlarının en favorisi olduğunu ve politikasına ilham kaynağı olduğunu söylerdi. Eser, bir ortaçağ İtalyan halk kahramanı olan Cola di Rienzi’nin soyluluğa karşı başkaldırış hikâyesini anlatıyor. Nazi lideri bu eseri o kadar çok sevmiş ki 50. yaş günü için kendisine eserin metninin verilmesini istemiş. Tarihçilerin dediğine göre 1945 yılında Berlin’deki sığınağında intihar ettiğinde bile bu belge yanındaydı.

Deutsche Oper Almanya’nın ikinci büyük opera binası. İkinci Dünya Savaşı’nda bombalandı fakat sonradan yeniden inşa edildi. Üçüncü Reich zamanında Nazi kültürü için bir burç görevi gördü ve Hitler’in propaganda vekili Joseph Goebbels tarafından kullanıldı.

Deutsche Oper’in hâlihazırdaki müdürü Christoph Seuferle, Rienzi’nin yeniden ortaya çıkmasını planlamakla kalmamış, aynı zamanda galayı 20 Nisan’a yani Hitler’in doğumgünü için programlamıştı. Seuferle’nin açılış performansının tarihini aylar öncesinden ayarladığı raporlandı. Bu olay, opera binasının kuruluşunun 100. yılının kutlamalarının bir parçası olarak tasarlandı. Fakat Die Welt Gazetesi’nin bir makalesinde belirttiği üzere, “Führer’in doğumgününün yıldönümünde Hitler’in en sevdiği operanın Goebbels’in favori opera binasında sahnelenmesi: kötü fikir”.

Seuferle, opera çalışanlarından ve çalışma arkadaşlarından gelen itirazlar üzerine planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kaldı. Deutsche Oper, Rienzi’nin galasını bir gün sonra, 21 Nisan’da sergilemeye karar verdi. Deutsche Oper’den gelen açıklamaya göre, “Ekip kendi içindeki tartışmalar sırasında kişisel sebeplerden ötürü operanın galasının o akşam yapılmasını zor veya imkânsız bulduklarını belirtti,” dendi.