Chavez’e karşı güçlü aday

Nazi Zulmünden kaçan Polonyalı Yahudilerin torunu olan ancak kendini Katolik olarak tanımlayan Venezüela muhalefet lideri Henrique Capriles Radonski, Chavez’in 13 yıllık yönetimini bitirmeye aday

Dünya
15 Şubat 2012 Çarşamba

Polonya’dan İkinci Dünya Savaşı’nda kaçıp gelmiş bir ailenin torunu olan Henrique Capriles Radonski, pazar günkü ilk seçimi kazanıp Hugo Chavez karşısında başkan adayı olarak seçime girmeye hak kazandı.13 yıllık sosyalist yönetimi sona erdirmek için sözler veren Capriles, Holokost’tan kaçıp kurtulan Yahudi bir ailenin torunu olmasına rağmen kendisini Yahudi değil Katolik olarak tanımlıyor. Capriles, Chavez’in militan solculukla domine ettiği ülkede genç muhalefet liderleri arasından yeni bir isim olması ile sıyrılıp öne çıktı.

İlk seçimlerde Capriles’in adaylığı beklenmedik bir şekilde, yaklaşık 3 milyon kişinin oyu ile çok sağlam bir başlangıç yaptı. 7 Ekim’deki başkanlık seçimi için muhalefetin destekçilerini hareketlendirmek için bir sinyal oldu. Yıllardır muhalefetin kendi içindeki tartışmalardan tek faydalı çıkanın Chavez olması sonucu, 39 yaşındaki merkez solcu eyalet valisinin bu adaylık girişimine diğer muhalefet adaylarının da birleşip destek vermeleri büyük bir takviye oldu.

Chavez hâlâ fakir kesimde daha popüler ve refah projeleri için büyük yatırımlar yaptığından anketlerde önde gözüküyor. Capriles’in başkanlık koltuğunu alabilmesi için bu alanda çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Pazar aksamı yaptığı konuşmasında Capriles, toplanan binlerce destekçisine “Sonucun değişim isteyen tüm Venezüelalıların birlik olması anlamına geldiğini” söyledi.

Capriles’in ilk seçimlerde yüzde 62’lik bir oy alması, Chavez’in ekonomik modelindeki değişime dair bir haber oldu. Venezüela tahvillerinde bir yükseliş yaratması Capriles’in bir başka kuvvetli kozu olacak.

Capriles, Venezüelalıların günlük problemleri olan yüksek suç oranı, işsizlik ve enflasyonla mücadele edip ideolojik mücadelelerle daha az vakit harcayacaklarının sözünü de  verdi. Lider ayrıca, Venezüela’nın ittifaklarını Chavez’in uzaktaki ideolojik ortaklık kurduğu İran, Belarus, Suriye ve bunlar gibi diğer ABD karşıtı devletlerden farklı bir yöne taşıyacağını söyledi.

Capriles’in şimdiden antisemit bir kampanyayla karşı karşıya olduğunu söyleyen Latin Amerika Yahudi Komitesi, yerel bir gazetenin Capriles’in resminin üzerine Davut’un yıldızı yerleştirdiğini hatırlattı. Capriles, “Annem ve anneannemin Yahudi olmaları benim Yahudi kabul edilmemi sağlıyor ancak ben Katoliğim” dedi. Ailesinin sadece ellerindeki giysi dolu valizle II. Dünya Savaşı’ndan kaçıp Venezüela’ya yerleştiğini söyleyen Capriles, Chavez yanlılarının kendisine “Nazi” demelerinin kendisinin çok incittiğini söyledi. Capriles’in anne ve babasının ailesi Treblinka Kampı’nda hayatlarını kaybetmişti.