NETANYAHU: “Abbas, İsrail ile barışa sırtını döndü”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İsrail yerleşim birimi inşa etmeyi durdurmadığı sürece barış görüşmelerinin devam etmesi mümkün değil” diyen El Fetih Lideri Abbas’ı, “Hamas ile yakınlaşarak İran’a kucak açıyor” diye yanıtladı

Dünya
15 Şubat 2012 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Kahire’deki Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu sert bir şekilde kınamıştı. Netanyahu’nun tüm Yahudi yerleşim yeri inşaatlarını durdurmaması ve 1967 sınırlarını kabul etmemesi halinde Filistin Özerk Yönetimi’nin, BM’de bağımsız bir devlet olarak tanınmak için tek taraflı çabalarını yeniden başlatacağını söylemişti. Müzakereleri sürdürmek için şartlarının ne olduğunu, Netanyahu’ya mektup göndererek bildireceğini, olumsuz bir yanıt alması durumunda da Filistin Özerk Yönetimi’nin, BM’de bağımsız bir devlet olarak tanınmak için yeniden kampanya başlatacağını söyleyen Abbas, Netanyahu’yu, Ürdün’deki görüşmelerde ciddi hiçbir öneri sunmamakla ve Filistinlilere yönelik güven yaratacak önemli bir adım atmakta başarısız olmakla suçlamıştı. Netanyahu’nun, yeni ihaleleri durdurmayı teklif ettiğini ancak onaylanan inşaatları durduramayacağını söylediğini, iddia etmiş ve “Yerleşim yeri inşaatlarının yüzde 90’ı özel. Bu inşaatların sadece durdurulmasını istemek doğru değildir. Bugün Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yerleşim yeri olmayan tek bir yer yok. Beir keresinde danışmanıma, bir gün Ramallah’ta bile yerleşim yeri göreceğimizi söylemiştim,” diye açıklama yapmıştı.

Üst düzey bir İsrailli kaynak, Netanyahu’nun yeni ihaleleri durdurmayı teklif ettiğini ancak onaylanan inşaatları durduramayacağını söylediğini doğruladı.

Netanyahu yanıt olarak, Abbas’ı sert bir şekilde eleştiren bir bildiri yayınladı. Bildiride Abbas’ı, terör örgütüyle yakınlaşmak ve İran’a kucak açmakla suçladı. Ayrıca Abbas’ın barışa sırtını döndüğünü söyledi. Netanyahu, “Konuşması, Abbas’ın barışa sırtını döndüğünü gösteriyor,”  dedi. Sözlerini, “Çatışmalara son verecek görüşmeler yapmak yerine, İran’a kucak açan bir terör örgütü olan Hamas ile yakınlaşmayı tercih ediyor,” diyerek sürdürdü.

Kudüs’te üst düzey bir diplomatik kaynak, “İsrail son haftalarda daha esnek olmayı kabul etti ve Abbas’a ciddi jestler içeren paketler sundu ancak Abbas sunulan paketleri reddetti, önkoşullar koyarak tavır aldı ve Hamas ile uzlaşma yönünde çalışmaya karar verdi. Uzun vadeli bir diplomatik süreç başlatmak istedik, ama işlerin gerçekleşebileceği her an Abbas kaçmayı tercih etti,” dedi.