Akdeniz tasarımları uluslararası arenada

Akdeniz Moda Sanatları Evi’nin Akdeniz ülkelerinden tasarımcıları davet ettikleri Tasarım Evi projesine katılan Bihter Ayda Pekin, tasarımlarını Paris’te gerçekleşen fuarla uluslararası kamuoyunun beğenisine sundu

Yaşam
15 Şubat 2012 Çarşamba

2011 yılında Maison Méditerranéenne des Métiers de la Mode’un (Akdeniz Moda Sanatları Evi) sekiz Akdeniz ülkesinden birer kişiyi davet ettikleri ‘Tasarım Evi’ projesine katılmak üzere seçilen Bihter Ayda Pekin, 21-24 Ocak tarihleri arasında, diğer Tasarım Evi projesi kazananlarıyla birlikte, Paris’te gerçekleşen dünyanın en büyük hazır giyim fuarı Who’s Next Pret-a-Porter’ye katıldı. Pekin, hem kendi koleksiyonuyla, hem de Tasarım Evi projesi kapsamında hazırlanan ‘Black in the Mediterranean’ koleksiyonunda bulunan tasarımlarıyla Who’s Next Pret-a-Porter’deydi.

Marsilya’da bulunan Maison Méditerranéenne des Métiers de la Mode’un iki senedir yürüttüğü proje kapsamında, her sene belirli Akdeniz ülkelerinin moda organizasyonlarıyla iletişime geçilerek en az üç yıllık geçmişi olan orijinal marka sahibi tasarımcılar projeye davet ediliyor. Türkiye’den başvuran adaylar arasında Bihter Ayda Pekin yeteneği ve yaratıcılığıyla öne çıkarak jüri tarafından Türkiye’yi temsil etmek üzere seçilen ilk isim oldu. Fransa, Portekiz, Lübnan, İsrail, Fas, Tunus ve Türkiye’den birer tasarımcının katıldığı proje kapsamında, her ayın bir haftası Marsilya’da sektörün önde gelen isimlerinin de katılımıyla atölye çalışmaları düzenlendi. Son yıllarda zanaatkârlığın korunmasına yönelik projeleriyle öne çıkan Chanel’in de ana sponsorları arasında bulunduğu proje çerçevesinde tasarımdan finansa bir marka yaratmak için vazgeçilmez tüm alanlarda bilgi sahibi olan katılımcılar, son olarak belirlenen tema uyarınca ortak bir koleksiyona imza attılar. ‘Black in Mediterranean’ olarak belirlenen tema doğrultusunda tasarımcılar, siyah renk ile tasarımlarını ilişkilendirdiler. Bihter Ayda Pekin de, yedi ay boyunca farklı eğitimlere katılarak hem uluslararası alanda çok değerli bağlantılar kurma fırsatı yakaladı, hem de marka yönetimi adına kendini geliştirdi. ‘Black in Mediterranean’ isimli proje kapsamında, Bihter Ayda Pekin Akdeniz dantel motiflerini kullanarak siyah Swarovski kristalleriyle kaplı birer kolye ve bilezik tasarladı. Barok dönemde kullanılan beyaz yaka ve manşetlerden yola çıkarak tasarlanan görkemli takılar, mükemmeliyetçiliği arzulayan bir görüntü ardına gizlenmiş yaşamın gerçekliğinden ilham alıyor.

Proje kapsamında ‘Black in the Mediterannean’ koleksiyonu 21-24 Ocak 2012 tarihlerinde Paris’te gerçekleşen Who’s Next Pret-a-Porter fuarında özel bir sergiyle tanıtıldı ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.