Dindar ilk yardım teşkilatı Hatzallah nasıl kuruldu?

Dünya
14 Şubat 2012 Salı

Eli Beer, ABD’de doğup büyümüş, 16 yaşında dindar bir Yahudi idi, hayattaki en büyük aşkı hayat kurtarmaktı.

Bir yaz tatilinde Kudüs’e geldi ve İsrail İlk Yardım Teşkilatı Magen David Adom (MDA) için gönüllü olarak çalıştı.

Beer, o yaz gönüllü olarak çalıştığı MDA’da ambulansların olay yerine giderken trafik yüzünden çok vakit kaybettiklerini fark etti.

Ve bundan 20 yıl önce Beer, İsrail’e göç etti ve yaşadığı yer olan Bayt Vagan’da ABD’de dindar Yahudilerin ilk yardım teşkilatı olan Hatzallah modelinin bir benzerini kurdu.

Beer’in kurduğu organizasyonda ilk yardım gönüllüleri her gün normal işlerine giderlerken, MDA’nın telsiz görüşmelerini dinliyorlar.

Ne zaman ki telsizde coğrafi olarak kendi bölgelerinde bir acil yardım çağrısı alsalar yanlarında taşıdıkları asgari ekipman ile- ki bunlar küçük bir oksijen tüpü, kalp şok cihazı, birkaç tüp ve aletten oluşuyor- koşarak, motosiklet ile, bazen de kendi arabaları ile olay yerine intikal ediyorlar.

‘Hatzallah İsrail’ bir süre sonra İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından resmen onaylandı ve hatta birçok MDA resmi görevlisi çalışmadığı zamanlarda Hatzallah için gönüllü olarak çalışmaya başladı.

Bugün tamamen gönüllü kişilerden oluşan ve komşuluk ilişkileri ile gönüllüleri işe alan bu örgütte onlarca Arap asıllı İsrailli de çalışıyor. Toplam 1600 gönüllüden 100 tanesi Arap asıllı İsrailli. Dolayısı ile bazen Yahudi bir Müslüman’ın bazen de Müslüman bir Yahudi’nin hayatını kurtarabiliyor.

Hatzallah İbranice kurtarmak veya acıyı almak olarak tercüme edilebilir.

İlk olarak Rav Hershel Weber tarafından Brooklyn, New York’ta kurulan ilk yardım teşkilatı ilk yıllarında sadece dindar Yahudiler için kurulmuştu.

Sebebi de çok dindar olan bu kişiler, tercihen, çok hayati olmadıkça gelen yardımın kaşerut prensiplerine uygun olmasını istiyorlardı.

Daha sonra ABD’de Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde genişleyen örgüt, yönetimler tarafından resmileştirilerek hali hazırdaki ilk yardım teşkilatlarına yardım eden bir kuruluş olarak onaylandı.

Bugün gerek ABD’de gerek İsrail’de çoğu zaman olay yerine müdahale için ilk gelen Hatzallah’tır. Çoğu zaman ilk yardım ambulansı onlardan hemen sonra gelir.

Bunun sebebi gönüllü olarak çalışanların sayısal çokluğu, halkın içine tüm bölgelerde karışmış olmaları ve her an ilk yardım ekipmanlarını yanlarında taşımalarıdır.