Tel Aviv Üniversitesi beyin araştırma merkezinin kurulmasını sağlayan Sami Sagol’a doktor unvanı

Toplum
10 Şubat 2012 Cuma

8 Şubat Çarşamba günü Tel Aviv Üniversitesi Smolarz Oditoryum’da yapılan bir törenle bu üniversitede beyin araştırmaları enstitüsü kurulmasını sağlayan ve  Keter Plastik Şirketler grubunu dünya çapında bir şirket haline getiren İzmir doğumlu Sami Sagol’a fahri doktor unvanı verildi.

Aynı törende İsrail’in beyin araştırmaları alanında yatırımlar yapılması fikrinin öncülerinden olan Devlet Başkanı Şimon Peres’ de Şeref Ödülü verildi oldu.

Şimon Peres konuşmasında, dünyanın geleceğini artık siyasetçi veya iktisatçılar, hatta hükümetler ve orduların değil, insan beyninin inanılmaz kapasitelerini kullanan ve her geçen gün insanı araştıran beyin alimleri ve yüksek teknolojinin saptayacağını ileri sürdü. Bu gelişmenin insanlar arasındaki dil, din, ırk, renk ve milliyet gibi farkları ortadan kaldıracağını, Çin’de yılda 500.000, Hindistan’da yılda 400.000 yeni mühendis yetiştiğini dile getirerek, bilimin artık sınır tanımadığına inandığını vurguladı. Peres, “Nitekim 27 yaşında bir genç olan Mark Zuckerberg, bir fikrin gerçekleşmesi olan Facebook peşinden yüz milyonlarca insanı birbirine, ne ordusuz, ne hükümetsiz, sadece beyniyle sağlamış oldu’’ diyerek konuyla ilgili örnek verdi.

Dr. Sami Sagol da, on beş yaşında Türkiye’den ailesiyle İsrail’e aliya yaptığını, rahmetli babası ve annesinin son yıllarında çektiklerini gördükten sonra beyinden kaynaklanan hastalığın gelecek nesillerde önlenmesi için her şeyin yapılmasına, genç beyinlerin ve araştırıcıların desteklenmesine karar verdiğini anlattı.

Sami Sagol Hayfa Technion mezunu. Çok başarılı bir sanayici olmakla beraber topluma katkıları, gençlerin eğitimine verdiği destekle İsrail’de tanınan bir şahsiyet. Sagol ailesi İsrail’deki Türkiyeliler Birliği’nin en önemli destekçilerinden.

Selim Amado