Batı Şeria’da Araplar ve Yahudiler birlikte ağaç diktiler

Dünya
9 Şubat 2012 Perşembe

İsrail’in Efrat kasabasından ilkokul çocukları ve Arap kasabası Jurat Al Şama’dan ağaç işleme fabrikasının işçileri el ele verip ağaç diktiler.

Tesadüf eseri ağaç dikmenin bir gelenek olduğu Yahudilerin Tu Bişvat bayramına rast gelen faaliyetin bir amacı da bölgede bulunan ağaç işleme fabrikasının çıkardığı tozdan her iki kasabayı korumak.

Kendisi de Jurat Al Şama’da oturan fabrikanın Arap sahibi Abu Taled her iki kasabada yaşayanların kereste tozundan şikayetlerini dikkate alarak zamanında fabrikanın çevresine etrafa kereste tozu gitmesin diye bir güvenlik duvarı yaptı.

Fakat yapılan beton duvar kereste tozunun kasabalara gitmesine engel olamıyordu.

Sonunda Efrat Belediye Başkanı Oded Ravivi  fabrika Sahibi Abu Taled’e gidip duvar yerine fabrikanın çevresini ağaçlandırmayı teklif etti.

Taled bu fikre çok sıcak baktı ve yapılacak ağaç dikme faaliyetinde fabrika işçilerini görevlendirdi. Ravivi’de Efrat’tan ilkokul öğrencilerini çağırınca faaliyet tam bir ağaç dikme şenliğine dönüştü.

Tu Bişvat bayramına rast gelen ağaç dikme faaliyeti için Belediye Başkanı Ravivi şöyle konuştu: “ Hem doğa için ağaç dikiyoruz, hem Tu Bişvat geleneklerini yerine getiriyoruz hem de iki toplum arasındaki bağları kuvvetlendiriyoruz daha ne isteriz…”