Bebeğiniz reflü mü?

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olan Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu ülkemizin sayılı başarılı Pediatrik Gastroenteroloji Hepatoloji uzmanları arasında yer alıyor. Kendisi uzmanlık alanı olan halk arasında kısaca ‘Reflü’ olarak bilinen ve son yıllarda çok sıkça çocuklarda rastlanan bu hastalık hakkında tüm detayları sizler için anlattı.

Çocuk-Aile
8 Şubat 2012 Çarşamba

REFLÜ HASTALIĞININ BULGULARI NELERDİR?

Sık kusma, geğirme, gaz, karın ağrısı, beslenmeyi reddetme, göğüste yanma hissi, yutkunurken besinlerin boğazda takılması, yemek saatlerinde huzursuzluk, hıçkırık, kansızlık ve demir eksikliği, gıcık şeklinde öksürük, kronik öksürük, sık üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonu, tekrarlayan sinüzit, kronik kulak enfeksiyonları, sabahları boğaz ağrısı, ağızda kötü koku, büyüme geriliği

REFLÜ NEDİR?

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu gelişen sindirim sistemine ait bir hastalıktır. Hemen hemen her bebek ve çocukta bir dereceye kadar Reflü görülebilinir. Genellikle yakınmalar bir ya da iki yaşına doğru düzelir.

REFLÜNÜN NEDENLERİ

Reflü genellikle mide ve yemek borusu arasında yer alan kapakçığı etkileyen bazı durumlarda ortaya çıkar. Düzgün çalıştığında bu kapakçık yutma sırasında açılarak yiyeceklerin mideye geçmesine izin verir ve daha sonra kapanarak gıdaların geri kaçmasını önler. Bu kapakçık iyi çalışmadığında, mide içeriği yemek borusuna geri kaçabilir. Bu durum kusmaya, göğüste yanmaya ve besinlerin soluk borusu yolu ile akciğerlere kaçmasına neden olabilir. Bebeklerde bu kapakçık gevşek olabildiğinden reflü sık görülür. Bu kapakçık geliştikçe 1-2 yaş civarında reflü yakınmaları ortadan kalkabilir.

REFLÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Bazı reflü hastalarında kusma görülmez. Ancak yemek içeriği mide borusu yerine soluk borusuna kaçabilir ve bu da astım (alerjik bronşit), zatürree ve hatta bazı durumlarda ani bebek ölümlerine neden olabilir.

Bebek ve çocuklarda kusma ve iştahsızlık yarattığından iyi kilo almayıp, büyümeleri geri kalabilir.

Yemek borusuna kaçan asit iltihaba ve ilerde yara (ülser) gelişmesine sebep olabilir. Bu ülser ağrı ve kanamaya yol açarak, demir eksikliği ve kansızlık meydana getirebilir. İltihabi reaksiyonun uzun dönemdeki diğer bir istenmeyen etkisi Barret Özofagus adı verilen ve ileri yaşlarda bu bölgede kanser gelişimi riskini arttıran bir duruma yol açabilmesidir.

REFLÜ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Nörolojik sorunlar, Yemek borusu ile ilgili yapısal problemler, Kronik akciğer hastalıkları, Prematüre doğan bebekler, Şişmanlık, Yetersiz ve kötü beslenme

REFLÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bebekler ve çocuklar dik olarak beslenmeli ve 30 derece açı ile yatırılmalıdır.

Yaşa ve hastalığa uygun, doktor tarafından önerilen şekilde beslenmelidir.  Çikolata ve gazlı içecekler, kahve özelikle yemek borusu kapakçığını zedeler.

Sindirim sitemi düzenleyici ve mide asidi azaltıcı ilaçlar kullanılabilinir. Doktorun uygun gördüğü durumlarda cerrahi müdahale yapılabilinir.