Soğuk kış günlerinde…

Beslenme Uzmanı Ender Saraç, kışın sık sık rastlanan gribal enfeksiyonlara karşı nasıl önlem alınabileceğini anlattı.

Sağlık
8 Şubat 2012 Çarşamba

Sert ve soğuk kış günlerinin içindeyiz. Pek çok kişi en ufak bir gribal şikâyette hemen antibiyotiğe veya ağır kimyasal ilaçlara başvuruyor. Oysa zamanında doğru yaşam tarzını seçerek ve bazı doğal destekler alarak bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek ve çok daha sağlıklı olup direncimizi artırmak mümkün. Siz de hastalanmayı beklemeden bazı doğal önlemlerle soğuk kış günlerinde direncinizi doğal yollarla artırabilirsiniz.

İşte size kış için bazı önemli ipuçları

1  Günde 2 litre ılık-sıcak su için. Bol su içmek aslında mikroplara karşı en olumlu ve basit temizlenmedir. Bol içilen su idrar yollarını, bağırsakları çalıştırmakla kalmaz aynı zamanda solunum sistemi mukozasının da iyice nemlenmesini sağlar. Ayrıca siliyer hareket dediğimiz solunum sistemindeki tüysü cisimciklerin solunum sistemini temizlemek aşağıdan buruna doğru yaptığı işlemi de kolaylaştırır. Sıvıyı çok soğuk içmek veya çok katkılı içmek (boyalı sıvılar, aşırı şekerli asitli sıvılar gibi...) tam amaca uygun olmaz. Normal su dışında bitki çayları da oldukça iyi birer seçenektir.

2  Çok soğuk günlerinde burun içinizi günde 3-4 kez bir iki damla susam yağı ile yağlayın. Özellikle burun mukozası kuru olan kişiler bu basit öneriden çok yarar göreceklerdir.

3  Doğal destekler: Ekinezya, çinko, golden seal, C-vitamini, özel ayurveda hapları gibi doğal destekler de yararlı olabilir. Yalnız bu katkıların hepsini aynı anda almak doğru olmayabilir. Gerektiğinde doktorunuza danışınız.

4  Yardımcı baharatlar: Soğuk algınlığına karşı yardımcı olarak bir tatlı kaşığı bal ile 1,5 çay kaşığı zencefili ve bir çay kaşığına yakın zerdeçalı karıştırıp macun haline getirirseniz ve sabah akşam yutarsanız yararlı olabilir.

5  Bol C-vitamini içeren yiyecekler, kivi, kuşburnu ve marmeladı, taze turunçgiller, taze sivri biber, maydanoz, çiğ yenen yeşillikler ve taze ekşi meyveler genelde yüksek oranda C-vitamini içerirler ve kış günlerinde yardımcıdırlar.

6  İstirahata mutlaka önem verin. Fransızların genel bir deyişi vardır; ‘Grip ve soğuk algınlığının tedavi ederseniz yedi günde, etmezseniz bir haftada iyileşir.’ Burada aslında yakalandıktan sonra soğuk algınlığı ve gribin hükmünü süreceği beklentisi vurgulanır. Burada önemli olan, bu duruma zayıf yakalanmamak ve vücut direncinin daha da düşerek bu durum üstüne ikinci ve daha ağır bir hastalığa yakalanmaya engel olmaktır. Düzenli istirahat özellikle vücudun kendini tam olarak toparlaması için çok önemlidir. Ancak günümüzün modern ve zorlu yaşantısı çalışan nüfusun yeterince dinlenmesine olanak vermiyor. Özellikle kendinizi zayıf, keyifsiz ve yorgun hissediyorsanız, elleriniz ve ayaklarınız üşüyorsa kendinize yeterince dinlenmek için olanak tanıyın. Eğer yeterince dinlenmezseniz hastalığı çok daha ağır geçirebilirsiniz.

7  Buğu: Soğuk algınlığından korunmada ve solunum sisteminin rahatlamasında oldukça etkili bir yöntemdir. Yapılışı ve tarifi: 2-2,5 litre kadar kaynar su yayvan bir kaba konur. Bu kaynayan su yaklaşık 20 cm civarında baş bölgemize yaklaştırılır. 4-5 damla okaliptus yağı ve yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal kabın içerisindeki sıcak suya dökülür. Sonra başın üstüne geniş bir bez veya havlu koyarak gözler kapalı haldeyken burundan nefes alıp ağızdan verilir. Buğu hem ucuz hem pratik hem de solunum sistemini korumak ve rahatlatmak için oldukça yararlı ve pratik bir yöntemdir. Eğer dışarıda kötü bir soğuğa maruz kaldıysanız ve hastalanabileceğinizi düşünüyorsanız buğu yapmanın çok yararı var.

8  Eğer kolay hastalanma riskiniz varsa beslenmenizde sadece bol C-vitamini almanız yeterli olmaz. Ayrıca protein ve çinkoyu da yeterince almanız iyi bir bağışıklık sistemi için gerekli olabilir. Hayvansal protein kaynakları et, tavuk, balık ve diğer deniz ürünleri, yumurta, süttür. Bitkisel protein kaynakları ise başta soya fasulyesi olmak üzere diğer bakliyatlardır. Çinko ise kırmızı et, kabak çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri gibi gıdalarda yeterince vardır. Ayrıca soğuk algınlığına yakalanma riskinizin olduğuna inanıyorsanız aşırı mayalı gıdalar tüketmeyin. Fazla miktarda tuz, şeker, asitli gıdalar, mayalı gıdalar, vücuttaki istenmeyen sirkülasyonları arttırabilir.