İlan Ramon'u tanıyor musunuz?

Kavram
8 Şubat 2012 Çarşamba

29 Ocak

1808 –Kanada parlamentosuna ilk kez bir Yahudi, Ezekiel Hart, seçildi. Fakat Hart yeminde geçen “İnançlı bir Hıristiyan” lafı yüzünden göreve gelemedi. Bu yemin ancak 1832 yılında değiştirildi ve Yahudilerin göreve gelmelerinin önü açıldı.

30 Ocak

1933 –Adolph Hitler Almanya Şansölyesi olarak atandı.

1939 –Hitler, Avrupa’da savaş çıktığı takdirde tüm Yahudileri katledeceğini belirten bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın o sırada ciddiye alınmamasının ne kadar büyük bir hata olduğu daha sonraki yıllarda anlaşıldı.

1945 – Hitler son radyo konuşmasını yaptı.

31 Ocak

1851 –Teksas’ın ilk ve 1979 yılına dek tek Yahudi Senatörü David Spangler Kaufman vefat etti. Kaufman Princeton’da hukuk okuduktan sonra 1838-42 yılları arasında Teksas Cumhuriyeti meclisinde, 1842-45 arasında da Teksas Cumhuriyeti senatosunda görev yaptı. Teksas’ın ABD’ye katılmasından sonra ölene kadar da ABD meclis üyesi olarak kaldı.

1 Şubat

1860 – ABD Kongresi’nde ilk kez bir Rav açılışı gerçekleştirdi.

1979 –  Humeyni İran’da başa geçti.

2003 –Uzay mekiği Columbia atmosfere girişte yandı. Hayatını kaybeden altı astronot arasında İsrailli İlan Ramon da bulunmaktaydı.

2 Şubat

1923 –Mustafa Kemal Atatürk İzmir’de yaptığı basın toplantısında şu ifadeyi kullandı: “Kaderlerini onları yöneten Türklerin kaderleriyle birleştirmiş bazı sadık yurttaşlarımız vardır. Bilhassa Yahudiler, bu millete ve vatana sadakatlerini ispat ettiklerinden, bugüne kadar refah ve gönenç içinde yaşamışlar, bundan sonra da refah ve saadet içinde yaşamaya devamedeceklerdir.”

1943 –Alman Ordusu Stalingrad’da yenildi. Bu olay 2. Dünya Savaşı’nın dönüm noktası oldu. Bu tarihten itibaren Alman ordusu geri çekilmeye başladı ve savaşın sonuna kadar çekilme devam etti.

3 Şubat

1830 –Yunanistan’ın bağımsızlığı onaylandı. Bağımsızlığın ardından Osmanlı egemenliğini isteyen binlerce Yahudi katledildi. Mistras, Tripolis, Kalamata ve Patras’taki Yahudi cemaatleri tamamen yok edildi. Katliamdan kurtulan az sayıda kişi ise kuzeyde hâlâ Osmanlı egemenliğindeki şehirlere göç etti.

1906 – Amacı bütün dünyadaki Yahudilerin medeni ve dini haklarını korumak olan American Jewish Committee (AJC) kuruldu.

2000 –Alan Greenspan dördüncü kez FED başkanı seçildi.

4 Şubat

362 –Roma İmparatoru Julian, Hıristiyanlığı resmi din ilan eden önceki İmparator Constantine’in aksine, tüm dinlere eşit haklar tanınmasını emretti.

1969 –Yaser Arafat FKÖ’nün başına geçti.

2007 –Amsterdam’da ‘Yahudi Rembrandt’ sergisi yapıldı. Sergi Rembrandt’ın 400. doğum günü etkinlikleri çerçevesinde açıldı.

Hazırlayan: Metin Delevi     Derleyen: Sento Almaleh