Macar liderden Holokost inkârı

Macaristan’ın radikal partisi Jobbik’in sözcüsü Holokost’u açıkça sorgularken, Yahudileri ülkeyi sömürmekle suçladı

Dünya
8 Şubat 2012 Çarşamba

Macaristan’ın aşırı sağcı Jobbik Partisi Başkan Vekili ve Sözcüsü Márton Gyöngyösi, İngiltere’de yayınlanan haftalık Jewish Chronicle Gazetesine verdiği demeçte, Holokost’u açıkça inkâr ederken, Yahudilerin II. Dünya Savaşı’nda yaşananları sorgulama hakkı olmadığını ifade etti. Yahudilerin başka ülkelerde yatırım yapmasını ise yayılmacı kolonileşme hareketi olarak gördüğünü ve Filistinlilere yapılanların “Nazi Sisteminden” farksız olduğunu düşündüğünü belirtti. II. Dünya Savaşı sırasında katledilen 400 bin Macar Yahudisinin araştırılmasının gerektiğini belirten Gyöngyösi bu sayının ve ölen Yahudilerin kaderinin abartı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Jobbik Partisi (Macaristan’ın Yararı İçin Hareket Partisi) mecliste 47 sandalye ile ülkenin en büyük üçüncü partisi konumunda. Parti homofobik ve Yahudi düşmanı olarak biliniyor.

Macaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Jewish Chronicle’a yaptığı açıklamada ise Başbakan Viktor Orban ve partisinin önümüzdeki aylarda düşebileceği ve yerini iyi koruyan Jobbik’in seçimlerde birinci parti olabileceğinden dolayı ciddi olarak endişe duyduklarını ifade etti.

Jobbik Lideri Gabor Vona 2007’de Macar Muhafizlarını kurmuş ve bu sivil savunma gücü bir süre sonra eylemlerinden dolayı yasaklanmıştı. Macar Muhafızları kuruluşlarını takiben sokaklarda Ok Haç’a benzeyen flamalarla dolaşmıştı. Ok Haç kullanan faşist Macar hareketi II. Dünya Savaşı’nda birçok Yahudinin Naziler tarafından öldürülmesine katkıda bulunmuştu.

Jobbik Partisi’ne göre Yahudiler İsrail dışında yatırım yaparak ve iş geliştirerek diğer ülkelerde yayılmacı koloni politikası uyguluyorlar. Gyöngyösi, İsrail’in ‘teröristler’ tarafından kurulduğunu ve Filistin’de bulunan Arap halkına zulüm ettiğini belirtti.

Jobbik Partisi İran ile yakın ilişkileri ile de göze çarpmakta. Partinin merkezinin bulunduğu Tiszavasvari kasabasında İranlıları ağırlayan Başkan Vona, İran’ın Batıya açılan kapısının Macaristan olduğunu belirtti. Ayrıca İran’ın barışçıl ve savaş başlatmayan bir ülke olduğunu, tüm sıkıntının İsrail’den ve onun saldırganlığından kaynaklandığını sözlerine ekledi.