Avusturya antisemit lidere devlet nişanı vermedi

Avusturya’daki Özgürlük Partisi Lideri Strache’nin grubunu rahatsız eden protestolar üzerine söylediği “Günümüzün Yahudileri biziz” sözü nedeni ile kendisine verilecek devlet nişanı iptal edildi. Strache yorumlarının antisemit olmadığını iddia etti

Dünya
8 Şubat 2012 Çarşamba

Viyana’da Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nde gerçekleştirdiği baloda Avusturya’nın aşırı sağcı Özgürlük Partisi Lideri Heinz-Christian Strache’nin antisemit yorumları kendisini devlet nişanından mahrum etti. Aşırı sağcı radikaller ve Neo-Nazilerin bulunduğu baloya katılanları kapı önünde protesto eden binlerce kişiye yönelik Strache’nin, aşırı sağcı grupları kastederek “Günümüzün Yahudileri biziz” dediği öğrenildi. Strache’nin sözleri Avusturya’nın gazetelerinden Der Standard’da çıktı. Ayrıca Strache’nin protestocuların yarattığı ortamı Kristallnacht (Kristal Gece) olarak değerlendirdiği de yazıldı. Haberde balonun 27 Ocak Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nde yapıldığına da dikkat çekildi. Irkçılık karşıtı gruplar ile Yahudi toplum kuruluşları da baloyu Nazi Almanyası’na özlem duyan insanların toplandığı bir skandal olarak değerlendirdi.

Bunun üzerine Avusturya Başkanı Heinz Fischer on yıllık politik yaşamındaki hizmetlerinden dolayı Strache’ye vermeyi düşündüğü ‘Avusturya Cumhuriyeti Hizmet Nişanı’nı iptal etti.

Strache ise kendine yöneltilen antisemitizm iddialarını reddetti. Strache balonun her zaman ocak ayının son cuması yapıldığını, Holokost’u Anma Günü’ne denk gelmesinin tesadüf olduğunu söyledi. Strache bunun dışında sözlerinin Der Standard gazetesi tarafından kasıtlı olarak çarpıtıldığını ve kullanıldığı konudan çıkartılarak kamuoyuna yansıtıldığını iddia etti.

Strache baloya katılımcılara karşı 3000 protestocu tarafından yapılan “saldırıları” Nazi döneminde yaşanan trajedilere benzettiğini, Yahudilerin başlarına gelen trajediyi küçümsemek gibi bir amacı olmadığını söyledi.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi 2008’de yüzde 17,5 oy alırken yapılan anketlerde bugün seçim olsa partinin yüzde 24-29 arası oy alabileceği değerlendiriliyor. Bunu yanı sıra başka anketler de 30 yaş altı Avusturyalıların yüzde 42’sinin partiyi desteklediğini gösteriyor.