İran’dan dünyaya tehdit

İran, kendisine yapılacak olası bir saldırıda, düşmanları tarafından topraklarını operasyona açan her ülkeye saldıracağı tehdidinde bulundu. Münih Güvenlik Konferansı’nda Türkiye ve Katar, Batı’yı İran’a saldırmaması yönünde uyardı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Askeri müdahale felâket olur,” dedi

Dünya
8 Şubat 2012 Çarşamba

İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı, yarı-resmi Fars haber ajansına yaptığı açıklamada İran’ın, topraklarını bir askeri müdahale için kullandıran her ülkeye saldıracağı tehdidinde bulundu. Devrim Muhafızları’nın iki numaralı ismi olan Orgeneral Hüseyin Salami, “İran’a düşmanca bir operasyon için kullanılacak her mevzi İran’ın saldırgan misillemesine maruz kalacaktır,” dedi.  Batı ile Tahran arasındaki nükleer program ile ilgili tansiyon yükselirken Devrim Muhafızları askeri gözdağı vermek amacıyla ülkenin güneyinde iki günlük bir kara tatbikatı başlattı.

İran’ın azılı düşmanları olan ABD ve İsrail diplomatik çözüm bulunamaması halinde askeri müdahale ihtimalini sürdürüyor. İran ise nükleer programının kesinlikle silah geliştirmek için değil barışçıl olduğunu savunuyor. İran saldırıya uğraması durumunda çok sert bir karşılık vereceğinin sinyalini vererek; İsrail, Körfez’deki ABD üsleri ve petrol gemiciliğinin ana damarı olan Hürmüz Boğazı’nı hedef alacağını belirtti.

Bu arada Türkiye ve Katar, Batı’yı İran’a saldırmaktan kaçınmaya ve nükleer uyuşmazlığa görüşmeler yoluyla çözüm bulmak için daha çok çaba harcamaya çağırdı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Münih’teki Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada saldırının felâket olacağını buna karşılık teknik anlaşmazlıkların çok da büyük olmadığını ve İran’ın nükleer sorununun karşılıklı güven ve siyasi irade gösterilirse birkaç günde çözülebileceğini vurguladı. Bir sene önce İran ile Batılı güçler arasındaki görüşmelere Türkiye ev sahipliği yapmıştı. Ancak katılımcılar görüşülecek konularla ilgili bile anlaşmaya varamayınca görüşmeler çıkmaza girmişti. O günden bu yana Batı İran’ın nükleer silah geliştirdiğine dair şüpheleri arttığından İran’a uyguladığı yaptırımları ağırlaştırdı.

Davutoğlu sözlerini “Askeri müdahale seçeneği bölgede bir felâkete yol açar.Tarafların yeniden masaya oturmasını ümit ediyoruz ama bu sefer tam bir sonuca varılmasını bekliyoruz,”diyerek sürdürdü. Katar Dışişleri Bakanı Halid Muhammed el-Attiye de saldırının çözüm getirmeyeceğini, İran’a ambargoyu arttırmanın durumu daha da kötüleştireceğini söyleyerek diyalog yolunu savundu.

İran ile Batı arasındaki gerginlik geçen ay ABD ve Avrupa Birliği’nin İran’a nükleer programını deşifre etmesi için bu zamana kadarki en ağır yaptırımları uygulamaya koymasıyla başlamıştı.