Ban Ki Moon temaslar için İsrail’deydi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail ve Filistinliler arasındaki görüşmelerin devamını sağlamak ve taraflarla görüşmek üzere İsrail’i ziyaret etti

Dünya
8 Şubat 2012 Çarşamba

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, geçtiğimiz hafta İsrail’e giderek ocak ayında Ürdün’de başlatılan barış görüşmelerinin devamı ve hızlandırılması için bir ziyaret gerçekleştirdi. İsrailli ve Filistinli liderlerle görüşen Genel Sekreter, taraflar arası doğrudan görüşmelerin başlamasını ümit ettiğini söyledi. Ki Moon İsrail’in güvenlik konusunda endişelerinde haklı olduğunu da sözlerine ekledi. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in “Görüşmelere ivedilikle, güvenlik ve sınırlar konusuna odaklanarak, ciddi bir şekilde devam etmeliyiz, bu her iki tarafın da yararına olacaktır” sözlerine karşılık olarak Ban Ki Moon, “Ben hala iki devletli bir çözümün başarılacağına inanıyorum, bunun da ancak sınırlar, güvenlik, mülteciler ve Kudüs gibi konular üzerinde uzlaşarak olması mümkün. Hepimiz İsrail’in özel ve haklı güvenlik endişeleri olduğunu biliyoruz. Her iki taraf da konuya aynı hassasiyet ve aciliyet ile yanaşmazsa görüşmelerden bir sonuç çıkamaz,” dedi.

Kassam roketlerine maruz kalmış Sderot şehrine yaptığı ziyarette Ki Moon, Gazze’den atılan füze ve roketleri kimsenin haklı çıkaramayacağını, İsrailli sivillerin terör tehdidiyle yaşamak zorunda bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Daha evvel Gazze’ye yaptığı ziyarette ise yoksulluktan ve İsrail ordusunun operasyonlarından eziyet çeken sivilleri gördüğünü belirten Ki Moon tarafları insan haklarına saygı duymaya çağırdı.

Ki Moon bir okulda yaptığı konuşmada öğrencilere hitaben Suriye Başkanı Beşar Esad’ı defalarca rejime karşı protestoculara uyguladığı şiddete son vermeye çağırdığını söyledi. Ki Moon bir grup İsrailli öğrenci ile geçen nisanda öldürülen arkadaşları hakkında da konuştu. 16 yaşındaki Daniel Viflic, Gazze’den atılan bir roketin okul servisine isabet etmesiyle yaralanmasından 10 gün sonra ölmüştü.

Öte yandan Gazze’nin girişinde toplanan onlarca gösterici, BM konvoyuna taş ve ayakkabı atarak Genel Sekreterin ziyareti sırasında İsrail’in elindeki tutuklu Filistinlilerin aileleriyle bir araya gelmemesini protesto etti.