Suriye’de şiddet durmuyor

Humus ve diğer şehirlerde pazartesi günü yaşanan şiddet eylemlerinde en az 64 kişinin daha öldüğü açıklandı. Suriye’de yaşananların bir iç savaş olduğu vurgulanıyor

Dünya
8 Şubat 2012 Çarşamba

Arap Birliği, Türkiye, ABD ve AB tarafından desteklenen Suriye tasarısının Çin ve Rusya tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto edilmesinin ardından görüşlerini bildiren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Suriyeliler savunmaya geçerse gaddar bir iç savaş çıkabilir,” dedi. Clinton, Arap Ligi ve ortaklarının siyasi çözüm için bastırmaya devam edeceklerini ve Suriye halkına doğrudan insani yardım sağlayacaklarını da sözlerine ekledi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi de Suriye’deki durumun bir iç savaşa doğru kaydığı konusunda uyardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, veto kararını “BM Güvenlik Konseyi iç savaşta taraf tutamaz” diyerek savundu. Suriyeli muhalifler ise ‘Yüksek Devrim Konseyi’ adı altında yeni bir örgütlenmeye gitti. Lavrov, salı günü temaslarda bulunmak üzere Şam’a gitti. Suriye’de bir askeri üssü bulunan Rusya’nın Esad ailesine yakın isimlerle yeni bir rejime geçmeyi düşündüğü tahmin ediliyor. Rusya’dan sonra Çin de veto kararını savundu ve Suriye’ye temsilci yollamayı düşündüklerini açıkladı. Suriyeli muhalif eylemciler, Suriye ordusunun ülke genelinde düzenlediği operasyonlarda 95’i Humus’ta olmak üzere 128 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. En şiddetli saldırıların Halidiye, El İnşaat, Bayyada ve Bab Amro’da yoğunlaştığı kaydediliyor. Suriye İçişleri Bakanlığı ise silahlı gruplarının yaptıkları eylemleri ordunun üzerine yıkmak için askeri üniforma giydiklerine dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın artan şiddet olayları nedeniyle Suriye’nin başkenti Şam’daki Büyükelçiliğini süresiz olarak kapatmasının ardından Büyükelçi Robert Ford ve diğer 17 diplomatın Suriye’den ayrıldığını bildirildi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’deki şiddet olayları üzerine Şam Büyükelçisini istişarede bulunmak amacıyla geri çağırdığını bildirdi. Esad rejimi tarafından muhaliflere karşı uygulanan şiddetin ‘tiksinti’ verici olduğunu belirten Hague, Esad rejiminin katil bir rejim olduğunu belirterek Arap Birliği’ne desteklerini yineledi. ABD ve İngiltere’nin ardından İtalya, Fransa ve Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman, Katar, BAE ve Bahreyn de Şam’dan büyükelçilerini çekme kararı aldı.