Golden Age 10 yaşında

Hahambaşılık bünyesinde çalışmalarını sürdüren Golden Age Komisyonu, 10. yaşını 5 Şubat Pazar günü Amram Oditoryumu’nda gerçekleştirilen bir törenle kutladı. Törende, Meri Maya on yıldır başarıyla sürdürdüğü başkanlığı Lida Sarfati’ye devretti

Sibel KONFİNO Toplum
8 Şubat 2012 Çarşamba

Dönemin Cemaat Başkanı Bensiyon Pinto önderliğinde 19 Kasım 2001 yılında temeli atılan Golden Age Komisyonu, imkânlar kısıtlı olsa bile yaratıcı yöntemlerle, tecrübeli gönüllüler ile toplumumuzun her yaş grubuna hizmet etme doğrultusunda Türk Musevi Cemaati’nde neler yapılabileceğinin bir kanıtı.  Eti Telvi, Eti Pinto, Kolomba Kasuto, Sara Mori, Tamar Bahar, Şeli Elmas ve Lina Filiba’nın kurucu üye oldukları Golden Age Komisyonu tüm kurum, dernek, sinagog ve cemaat birimlerinin iş birliğiyle bir sinerji yaratıp, kendi mekanı olmamasına rağmen her mevsim, her yıl etkinliğini arttırdı ve bugünlere geldi.

5 Şubat Pazar günü Amram Oditoryumu, 10. yaşını dolduran Golden Age Komisyonu’nun düzenlediği kutlamaya ve devir teslim törenine ev sahipliği yaptı. Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, Cemaat Başkanı Sami Herman, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, geçmiş dönem Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ve eşleri, kurum ve dernek başkanları, temsilciler ve Golden Age dostlarının katılımıyla gerçekleşen törenin sunuculuğunu Rozi Hason üstlendi.  Hason, yaklaşan Tu-Bişvat Bayramını kutladıktan sonra Golden Age Komisyonu’nun kuruluşunda ve halen yanlarında bulunan Lina Filiba’ya sözü verdi. Filiba, Talmud’un sembolik hikâyelerinden biri olan Bilge Honi ile keçi boynuzu ağacı hikâyesine kısaca değinerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “(…)Bugün hep birlikte çocuklarınız ve torunlarınız için yıllar boyu çalışan, keçiboynuzu ağacı diken, gelecek nesilleri düşünerek aktif yaşamlarınız boyunca onları hayata hazırlayan siz büyüklerimize, artık haklı emeklilik döneminizde sahip olmanız gerektiğine inandığımız sıcak bir sosyal yaşam ile hep birlikte yeni keşifler ve deneyimlerle yaşama sevinci getiren Golden Age Komisyonumuzun 10. yılını kutluyoruz.” Ardından barkovizyon eşliğinde komisyonun kuruluş amacını, çalışmalarını, dününü ve bugününü anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Filiba, yapılan tüm faaliyetlerin Şalom Gazetesi tarafından kaleme alındığını ve cemaat üyeleriyle paylaşıldığını belirttikten sonra Komisyon Başkanı Meri Maya’ya, sevgi ve anlayış dolu tecrübe paylaşımları için Eti Pinto’ya, canı gönülden çalışarak zamanını, bilgisini ve tecrübelerini paylaşan tüm komisyon ve yönetim kurulu üyelerine, telefonun başında, gözleri bilgisayar ekranında organizasyon detayları, kayıtlar ve raporları düzenleyen Anet Bonfil’e ve ondan önce bu görevde olan Malka Azaryad’a teşekkürlerini sundu. Konuşmasına başkanlığı Meri Maya’dan devralacak olan Lida Sarfati’ye yeni görevinde başarılar dileyerek son verdi.  Meri Maya’nın kendisine sunduğu plaketin ardından Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto kürsüye davet edildi. 1997’de İYD’ye yaptığı bir ziyaret esnasında Luiz Behar’ın verdiği bir fikir ile oluşan Golden Age projesinin 2001 yılında nasıl yürürlüğe konulduğunu ve bugüne dek cemaat tarafından nasıl destek gördüğünü anlattı. Verilen her fikre büyük sevgi, saygı ve anlayışla yaklaşan, uzlaşmacı tavrından bir gün bile vazgeçmeyen Meri Maya’ya teşekkür etti.  Konuşmanın sonunda sahneye gelen Maya kurucu üyelerden Eti Pinto ile eşi Bensiyon Pinto’ya Tu-Bişvat Bayramı’nın anlam ve önemine uygun olarak birer ağaç sertifikası sundu.  Tören, Eti Pinto’nun konuşmasıyla devam etti. Pinto, on yıldır omuz omuza yürek yüreğe çalıştığı dostuna hitaben yaptığı konuşmasında orkestra şefine benzettiği Meri Maya’ya kendisiyle çalışmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğunu belirtti.

Ardından sözü alan Cemaat Başkanı Sami Herman :”(…)Önemli olan birlikte olmaktan zevk almak ve hayatın güzel yönlerini görebilmektir. Golden Age Komisyonu da 65 yaş üstü dostlarına bu felsefeyle yaklaşmaktadır. Belirli bir yaşa geldikten sonra insanlarda bazı değişiklikler olur ancak değişmeyen tek şey kalbimizdir, hislerimizdir.  Golden Age’in yaptığı faaliyetleri ve siz değerli dostlarının mutluluğunu duydukça cemaatimizin ne kadar önemli bir ihtiyaca daha cevap verdiğine bir kez daha şahit oluyorum. Bu vesile ile başta Meri Maya olmak üzere tüm gönüllü çalışanlara teşekkür eder yeni başkana da başarılar dilerim” dedi ve Yürütme Kurulu adına Ressam Habib Gerez’in bir tablosunu Maya’ya sundu.

Törenin en duygusal konuşmalarını ise Golden Age dostları adına Ester Moskoviç ve Lora Karidi gerçekleştirdiler ve Meri Maya’ya el emeği göz nuru hazırladıkları bir tablo hediye ettiler.  Yusuf Blog ise kendi yaptığı bir sulu boya tabloyu sunarak duyduğu minneti dile getirdi.

“İnsanlarla fidanlar arasında ne güzel bir bağlantı vardır. Yaşlılarımızı hayata bağlayan Golden Age’de sevginin, kardeşliğin, paylaşmanın tohumlarını da öyle atmıştı hayatın içine 10 yıl önce. Golden Age, cemaatimizde belli bir yaş üstünde olan değerli büyüklerimizin hayatını renklendirmek, sahip oldukları yaşama sevincini artırmak, onları üretken kılmak amacıyla kuruldu. O gün ancak 50 tane Golden Age dostumuz vardı ama bugün aşağı yukarı 300 kişilik büyük bir ailemiz oldu. Kurulduğu günden bugüne kadar farklı hayatların içinde yolculuklar yaptık. Büyüklerimize elimizi uzattığımızda onlar da bizim elimizden tuttu ve bizim hayatımıza birbirinden değerli tecrübeler, anılar ve yaşanmışlıklar kattılar. Biz onlarla bir kez daha büyüdük. Sevgimizi verdikçe daha çok almanın keyfini yaşadık”  sözleriyle davetlilere seslenen Meri Maya kendilerine her konuda destek verenlere, omuz omuza çalıştığı komisyon üyesi arkadaşlarına, ailesine teşekkür etti ve Başkan Vekili Eti Pinto ile Başkan Yardımcısı Şeli Elmas’ı yanına davet etti. Minnetinin bir ifadesi olarak kendilerine birer çiçek sundu.  Golden Age Komisyonu’nun Maya için hazırladığı plaketi vermek üzere sahneye gelen Hahambaşı Rav İsak Haleva, komisyonun başarılı çalışmalarından dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti:”(…)Hanımların elinin değdiği işler çok daha güzel ve çabuk ilerler. Meri Maya’nın ve komisyonunun çalışmaları cemaatimizde potansiyeli olan hanımlara örnek olmalıdır. Lida Sarfati de güler yüzüyle, heyecanıyla ve sabrıyla bu muhteşem görevi layıkıyla yerine getirecektir. İnsanlara yaşama sevinci veriyorsunuz, morallerini yükseltiyorsunuz, canlılık katıyorsunuz. İyi ki varsınız.”

Özveriyle geçirilen on yılın yükünü kendisiyle paylaşan eşi Albert Maya ile torunu Alp Maya’nın kendisine sunduğu çiçekle duygusal dakikalar yaşayan Meri Maya yeni Başkan Lida Sarfati’yi Golden Age tüzüğünü teslim etmek üzere sahneye davet etti.  Meri Maya’nın kendisine sunduğu başkanlık teklifini heyecanla kabul ettiğini belirten Sarfati yaşam yolculuğunda önüne çıkan ilk durağın Yıldırımspor Kulübü olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Golden Age’e katılmam ile ilgili teklif geldiğinde kendimi şanslı hissettim. Yaşlıları mutlu etmek bana büyük haz verdi. Onlar mutluyken bizlerden güzel sözleri esirgemiyorlar. Onların içten gelen hayır dualarını almak o kadar güzel ki (…) Zaman içinde Golden Age dostlarını iyice sahipleniyoruz. Sorunlarını dinlemek için sık sık telefonun öbür ucundayız. (…) Golden Age mutlu bir aile ve ben de bu ailenin şanslı bir üyesiyim. Bizler yaşlılarımızı ilgimiz ve sevgimizle hep kucaklıyoruz. Bugüne dek çok güzel yol aldık. Bundan sonra da yeni fikirlerle aynı yolda ilerlemeye devam edeceğiz.(…) Golden Age’e gelen bizim yaşsız yaşlılarımız, sizler her şeyin en iyisini hakkeden değerli büyüklerimizsiniz.”

Tören; Los Paşaros Sefaradis Grubu’nun solistleri Karen Gerşon Şarhon ve İzzet Bana’nın güzel yorumlarıyla seslendirdikleri Ladino şarkılardan oluşan bir mini konserin ardından sona erdi.