10 yıl hapis cezası müebbete dönebilir

İsrail’de medeni kanunun uygulanmasından sorumlu Din Mahkemesi (Bet-Din), karısını boşamadığı için 10 yıldır hapis yatan adamın cezasını ‘boşanmayı kabul edene kadar’ hapis cezasına çevirdi.

Dünya
7 Şubat 2012 Salı

Meir Gorodetzki adlı şahıs, 2001 yılında Kudüs’te Din Mahkemesi tarafından karısını boşamadığı için hapse atılmış ve 10 yıldır kararından vazgeçmediği için hapis yatıyordu.

Din Mahkemesi’nin (Bet Din) bu konuda vereceği maksimum hapis cezası 10 yıl olduğu için Gorodetzki serbest kalacaktı.

Fakat karısının talebi üzerine bir üst Din Mahkemesi’ne giden dava incelendi ve hahamlar hükmü, Gorodetzki’nin aleyhine ‘boşanmayı kabul edene kadar hapis’ cezasına çevirdi.

Gorodetzki’nin eşi yüksek mahkemeye verdiği dilekçede, kocasının hapisten çıkar çıkmaz ülkeyi terk edeceğini ve izini kaybedebileceğini, dolayısı ile kendisinin de asla bir daha evlenemeyeceği tehlikesinden söz etti.

Yahudi kanunlarına göre bir adam karısını boşamazsa (get vermek, eşinin yeniden evlenmesine izin vermek) kadın yeniden evlenemiyor.

İsrail’de medeni kanun Yahudi yasalarına tabi, dolayısı ile  Din Mahkemesi evlilik gibi konularda kişiler hakkında hapis cezası gibi yaptırımlar için karar verebiliyor.