Talmud indekslendi

Kültür
7 Şubat 2012 Salı

Amerikalı bir avukat Yahudilerin kitabı Talmud için ‘indeks’ (İçindekiler) yazdı.

Daniel Retter adlı Amerikalı avukat, özel bir ‘indeks’ kitabı yazarak 63 ciltlik Talmud’da istediğiniz konuya ulaşmanızı sağlıyor.

Retter yayıncısı ile yaptığı ortak açıklamada şöyle konuştu: “Bir avukatım; nasıl bir hukuk kitabında aradığım bir kanunu ‘indeks’ yolu ile buluyorsam aynısını Talmud için de yapmak istedim.”

New York’a çocuk iken gelmiş bir Holokost kurtulanı olan Retter’ın Talmud için ‘Ha Mafteach’ adını verdiği indeks kitabını yazması 7 yıl sürmüş.

‘Ha Mafteach’ 6.600 konu başlığına, 27.000 alt başlığa ve Talmud ile ilgili 42.000 referansa sahip.

“Onlarca cilt, binlerce konu ve yüzlerce ermiş hahamın görüşüne sahip Talmud benim için bir bilgelik denizi” diye sözlerine devam eden yenilikçi avukat şimdiye kadar Talmud için  onlarca  bilgisayar programı yazıldığını fakat kendisinin indeksi ile Talmud kitabında herhangi bir konuya çok daha kolayca  ulaşılabileceğini iddia etti.

Ha Mafteach, 30 dolara satılıyor.

Yahudi inancına göre, Talmud Musa Peygamber’e Sina Dağı’nda yazılı olarak verilmiş Kutsal Kitap Tevrat’tan sonraki sözlü yasalardır.

Yaklaşık 1000 yıl boyunca bu yasalar nesilden nesle, ağızdan ağza geçmiş ve yazılı bir şekle girmemiştir.

Nihayet Yahudiler’in Babil esaretinde hahamlar tarafından yazıya dökülmüş ve bugünkü  uzun adı olan  ‘Babil Talmudu’ adını almıştır.

Babil’de Yahudiler tarafından Talmud, verilişinden nerdeyse 10 asır sonra kaleme alınırken, Kudüs’te de yazıya dökülmüş ve bu versiyonuna da Yeruşalayim Talmud’u adı verilmiştir.