Dünya çocuklarının ortak dili FUTBOL

İsrail’in Holon şehrinde İsrailli, Filistinli ve Ürdünlü çocuklar düzenlenen bir futbol turnuvasıyla bir araya geldiler. İsrail’in Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Ürdünlü ve Filistinlilerin bu projeye katılmasının bölgenin geleceği için ümit yarattığını söyledi

Dünya
1 Şubat 2012 Çarşamba

İsrailli, Ürdünlü ve Filistinlileri çocuklar, eğitim ve sosyal proje organizasyonu Mifalot ve Bölgesel Dayanışma Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği futbol turnuvasına katıldılar. 25 Aralık 2011 tarihinde İsrail’in Holon şehrinde gerçekleşen turnuva, farklı ülkelerden çocukları spor sevgisiyle bir araya geldi.

Ha’Poel Tel Aviv’in Holon’da bulunan tesislerinde bir araya gelen 6 ila 18 yaş arasındaki çocuklar, İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom’un desteklediği ‘Eğitim ve sosyal proje, Ha’Poel Tel Aviv’in kış turnuvasına katıldılar. Kurumun ayrıca İsrail, Ürdün ve Filistin Özerk Yönetimi’nde spor eğitim merkezleri de bulunuyor. Turnuvaya katılan Filistinli çocuklar Umm el Hier, Susya ve Tueina’dan, Ürdünlü çocuklar Deir Abu Sa’id ve Sheikh Hussein’den, İsrailli çocuklar ise başta Zefat, Migdal Ha’emek, Rosh Ha’ayin, Tel Aviv olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinden geldiler.

Farklı ülkelerden gelen çocukların oluşturduğu takımlarla oynanan maçlarda çocuklara işbirliği, güven, dostluk ve birlikte yaşama fikri aşılanması hedeflendi. Bu turnuvayla aynı zamanda İsrailli Yahudi çocuklarla İsrailli Arap çocuklar arasında da aynı duygular uyandırılmak isteniyor. Kurum yöneticileri bu hedefe ulaşmanın en iyi yolunun tüm dünya çocuklarının ortak dili olan futbol olduğunda hemfikirler. İsrail Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Dayanışma Bakanı Silvan Şalom, “Çocuklar ve gençler daha iyi bir geleceğin ümidi. Ortadoğu gerçeğinde, böylesi önemli bir organizasyonda rol almaktan gurur duyuyorum. Spor evrensel bir dildir. Bu organizasyon başka koşullarda bir araya gelmeyecek çocukları bir araya getirdi” dedi. Mifalot CEO’su Dr Meir Orstein, “Futbol ile bir değişim yapabiliriz. İsrailli, Filistinli, Ürdünlü çocuklar birbirlerini bu sayede tanıyabiliyor. Gerçek barışa ulaşabilmek için ümidimiz artıyor” dedi.

1997 yılında kurulan ‘Eğitim ve sosyal proje Ha’Poel Tel Aviv’, 25 bin çocukla 400 sosyal projeye imza attı. 2010 yılında ‘Beyond Sport’ ödülüne layık görülen organizasyon, spor aracılığıyla en iyi eğitim kurumu seçildi. Kurum yöneticileri ayrıca sosyal girişimci olarak ‘Globes and Schwab Foundation’ ödülüne de layık görüldüler.

Turnuva sonrasında İsrail’de bir süre daha kalan Ürdünlü çocuklar karışık takımlar oluşturarak İsrailli Arap çocuklar ve Kfar Tavor’daki çocuklarla maç yaptılar. Filistinli ve Ürdünlü çocuklar aileleri ile birlikte Ramat Gan Hayvanat Bahçesini gezdiler. Kibbutz Harel çocukları aileleri ile beraber turnuva için Um El Kheir’den gelen Filistinli aileleri ziyaret etti. Turnuva sonrası bu buluşmalar kurumun ‘Komşunu tanı’ programının bir parçası.

Mifalot’un İsrail ve dünyada birçok projesi bulunmakta. Son olarak engelli yetişkin ve çocuklara yönelik bir turnuva düzenleyen kurum, spor aracılığıyla yapılan sosyal projelerle ilgili Hindistan, Benin, Uganda gibi birçok ülkeye eğitim vermesi için davet ediliyor.