Naturei Karta ile bir başkan adayı karşılaşınca

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Ron Paul geçtiğimiz hafta İsrail karşıtı aşırı dinci Naturei Karta’nın lideri Haham Yisroel Dovid Weiss ile bir tesadüf neticesinde karşılaşınca küçük bir skandal doğdu

Dünya
1 Şubat 2012 Çarşamba

Weiss, Ron Paul’a yaklaşarak Yahudiliğin bir din olduğunu, asla bir milliyete ve bir ırka dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi. Paul’un bu yoruma karşılık “iyi bir tavsiye” diye cevap verdiği iddia edildi.

Bir süredir Paul’un İsrail ve Yahudiler hakkındaki görüşleri mercek altında olduğundan bu karşılaşma tartışmaları arttırdı. Zira Paul’un eski danışmanlarından Eric Dondero geçen ay Paul’un İsrail karşıtı olduğunu, İsrail’in Amerikalı vergi mükellefleri için faydadan çok zarar yarattığını savunduğunu söylemişti. Buna karşılık Paul’un eski danışmanlarından Leon Hadar, adayın özellikle İsrail’e karşı olmadığını, genel olarak Paul’un ABD’nin dış yardım yapmasına, bilhassa bir OECD üyelerine para vermesine karşı olduğunu belirtmişti.

Ron Paul ise Haaretz Gazetesi’ne verdiği röportajda, konu ile ilgili yorum yaparak antisemitizmin ve her türlü ırkçılığın felsefesine aykırı olduğunu, ABD’nin İsrail’e patronluk taslamak ve politikalarını belirlemek yerine gerçek bir dostu olması gerektiğini savunduğunu söyledi.