İsrail ‘Nazi’ kelimesini yasaklamalı mı?

İsrail’de ‘Nazi’ kelimesi ve sembolleri artık eğitim dışında bir amaçla kullanılamayacak. Aşırı sağcı ultra-Ortodoks cemaatin hükümete karşı protestolarında duyarsızca kullandığı Nazi benzetmeleri, Holokost kurtulanlarını rahatsız etti

Dünya
1 Şubat 2012 Çarşamba

İsrail’de kabine bakanları tarafından Nazi karşılaştırmalarını yasa dışı kabul eden bir yasa tasarısı kabul edildi. Yasa tasarısına göre ‘Nazi’ kelimesinin ve Holokost’la ilgili diğer sembollerin eğitim dışındaki amaçlar için kullanılması cezaya tabi olacak.  Geçtiğimiz ay Kudüs’te ultra-Ortodoks cemaat mensupları hükümeti protesto amacı ile Nazi kampı tutsakları gibi giyinip, kıyafetlerine sarı renkte Davud’un yıldızı amblemi iliştirmişlerdi.  Dokunaklı semboller 200 bin Holokost kurtulanının yaşadığı ülkedeki halkı öfkelendirmişti. 

İstekleri kadınlarla erkeklerin kamu alanlarında ayrı tutulması olan ultra-Ortodoks cemaat bunu dile getirmek yerine, protesto yoluna gitmişti. Protesto sırasında katılımcılar hükümet ve polis memurlarını Hitler’in parti mensuplarına benzetmişlerdi. Teklif edilen kanun sadece ‘Nazi’ kelimesini yasaklamakla kalmıyor, Nazilerle ilgili fotoğraflar, heykeller, gamalı haç ve diğer semboller de yasak kapsamına giriyor. 

Yasa tasarısını sunan Ulusal Birlik Partisi’nden Uri Ariel, BBC’ye verdiği demeçte, son yıllarda Nazilerle ilgili sembol ve sözcük kullanımının alaycı bir biçimde sömürüldüğünü ve bunun Holokost kurtulanlarını, onların ailelerini ve birçok Yahudiyi rahatsız ettiğini belirtti. II. Dünya Savaşı’ndaki vahşet ve Nazi Partisi’yle ilgili karşılaştırmalar yapmak altı aylık hapis cezasına ve 25 bin dolar para cezasına sebep olabilecek.  Bazı eleştirmenler ise bu yasa tasarısının ifade ve konuşma özgürlüğüne karşı olduğunu savunuyor.