MEŞAL: Hamas Ürdün ile ilişkilerini sıkı tutmak istiyor

Kral Abdullah ile görüşmesinden sonra Hamas’ın lideri Halit Meşal, “aynı zamanda Ürdün’ün güvenliği ve istikrarını da düşünüyoruz” dedi. Ancak yetkili ağızlara göre örgütün faaliyetlerine getirilen yasak kaldırılmayacak

Dünya
1 Şubat 2012 Çarşamba

İlişkileri yeniden canlandırma amacıyla Ürdün’e Hamas lideri tarafından yapılan üst düzey ziyaret örgütün bu ülkedeki faaliyet yasağını kaldırmada yeterli olamadı.

Hamas lideri Halit Meşal, Ürdün’ün eskiden dışlanmış ancak şimdi bölgede Arap Baharı ayaklanmalarının etkisiyle güçlenen İslami kesimle yakın ilişkilerde olmak istemesi üzerine Ürdün’e davet edildi.

“Ziyaretin yıllardır süren soğukluktan sonra buzları eritmesini bekliyoruz,” diyen Halit Meşal ve Kral 2. Abdullah’ın görüşmelerinde yer alan yetkili “Yine de Hamas’ın Ürdün’de yeniden büro açmasına izin verilmeyecek,” dedi.

Hamas ile ilişkilerini yeniden kurmak Ürdün’ü aynı zamanda İsrail ve Filistinliler arasında arabulucu konumuna sokuyor.

Meşal Ürdün pasaportu taşıyor fakat Krallık1999’da onu ve dört diğer Hamas liderini yasadışı ve zararlı faaliyetler yürütmekten sınır dışı ederek, Suriye’ye sürgüne yollamıştı. Meşal Suriye’de örgütün siyasi bürosunu kurdu ve Hamas’ı oradan yönetti. Suriye’de, bazı Filistinlilerin de katıldığı bilinen şiddetli protestolar sonucu hükümetin düşmesi sebebiyle Meşal operasyonunu artık başka bir ülkeye taşımak istiyor. Altı yıl önce Ürdün, topraklarında gizli cephane bulundurduğu ortaya çıkan Hamas’ı kara listeye aldı. O zamandan beri Meşal’in Ürdün’e girişine insani gerekçelerle yalnızca iki defa -2009 Ağustos’ta babasının cenazesine katılmak ve geçtiğimiz ekim ayında hasta annesini ziyaret etmek için- izin verildi.

Görüşme sonrasında Meşal gazetecilere Hamas’ın Ürdün ile ‘yakın ve yegâne ilişkiler’ kurmayı arzuladığını ve görüşmelerin arkasının geleceğini söyledi ve “Hamas Ürdün’ün güvenliğine ve istikrarına önem veriyor,” diyerek sözlerini sürdürdü. Ürdün ile ilişkilerde ‘sınırlar ve en üst noktalar’ bulunduğunu kabul eden Meşal, Hamas’ın bunlara saygı duyduğunu ifade etti. Örgütün Kral’a Ürdün’de büro açmak için soru yöneltip yöneltmediği bilinmiyor. Ürdün yetkililerine göre bu konu gündeme gelmedi. Görüşme Hamas’a yeni bir yer bulmaya yardım eden Katar Prensi tarafından ayarlandı.

2007’de Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçiren Hamas İsrail ile barışa karşı çıkıyor. Öte yandan Amerika’nın Ortadoğu’daki önemli müttefiklerinden olan Ürdün İsrail ile barış anlaşması imzalamıştı. Ürdün uzun süredir devam eden Arap İsrail çatışmasına uzlaşmacı bir çözüm getirilmesinden yana. Bu ay boyunca Ürdün barış görüşmelerini yeniden başlatmak için beş kez İsrailli ve Filistinli müzakerecilere ev sahipliği yaptı.

Hamas ve Ürdün arasında yeniden canlanan temaslar Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih hareketi ile Hamas arasında da arabulucu olmasını sağlayabilir. Birbirine pek dost olmayan bu iki tarafı Mısır bir araya getirmeye çalışıyor.

Ürdün Başbakanı Avn El Hasavne defalarca Meşal’i sınır dışı etmenin “kanuni ve anayasal bir hata” olduğunu söylemişti.