İsrail İran’ı vuracak mı?

İran’a uluslararası yaptırımların artması ve hali hazırda batı devletlerinin nükleer bir İran’a karşı politik alandaki baskısı İsrail’in olası bir askeri harekâtını geciktiriyor.

Şalom
31 Ocak 2012 Salı

İsrailli yetkililer ayrıca, geciken bir askeri müdahalenin İran’a zaman kazandırdığını, eğer silah yapımı için uranyum zenginleştiriyorsa, tüm stratejik tesislerini bu süre zarfında yer altına taşıyabileceği endişesi içindeler.

Eğer askeri müdahale kaçınılmaz olursa ikinci en büyük soru da; böyle bir saldırının tesislere ne kadar zarar vereceği ve sonrasında ortaya çıkacak İran misilleme tehlikesine ve uluslararası tepkilere bunun değip değmeyeceği.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Dünya Ekonomik Forum’u Davos’ta, uluslararası kamuoyuna nükleer bir İran’a karşı daha sert tedbirler alınması gerektiğini belirttikten sonra sözlerine şöyle devam etti: “Zamanı boşa harcamamalıyız. Geciken her dakikada İran nükleer bir silaha daha da yaklaşmak için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun yasalarındaki her kanun boşluğunu sonuna kadar kullanacaktır.”

Bu arada ABD Savunma Bakanı Panetta İran’ın atom bombası yapmaya teknolojik olarak sadece bir yıl uzak olduğunu belirterek, ABD ve müttefiklerinin İran’ın nükleer silah yapma kapasitesine erişmesini engellemek için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.