Müzik, Bonomo ve biranın faydaları...

Önümüzdeki ay yine müziğin büyüsüne kapılacaksınız. Yurttan sesler, başka başka ülkelerden sıra dışı isimler… Cüce şubat enine boyuna bakmadan dopdolu bir programla çıkıyor karşımıza. Geç kalmadan biletinizi alın, eğlenceye siz de katılın!

TUNA SAYLAĞ Sanat
25 Ocak 2012 Çarşamba

Bu ülke sürprizlerle dolu! Her günü, sizi şaşırtmaya gebe… Çok konuşuldu ama Can Bonomo’nun Türkiye’yi Eurovision’da temsil etmek üzere seçilmesinden söz ediyorum. Atiye, Hadise derken adı yeni yeni duyulmaya başlayan İzmirli genç bir adama tanındı bu fırsat. Tabii hemen ardından, müziğin evrenselliği ile çelişen ipsiz sapsız yorumlar adeta sağanak gibi yağmaya başladı. Bütün bu laf ebelerine ve genç yaşına rağmen Bonomo’nun olayı karşılamadaki olgunluğu, katıldığı sayısız televizyon programında gösterdiği dengeli ve samimi duruş, seçimin ne kadar isabetli olduğunun kanıtı. Sanatçının özgün ve genç müziği de işin cabası! Gerisi eskilerin deyimiyle laf-ı güzaf (boş laf)! Yolun açık olsun sevgili Can…

Plastik sanatlar alanında olduğu gibi müzik piyasası da büyük şirketlerin katkısıyla dönüyor ülkemizde. Onların sayesinde dünya starları ayağımıza kadar geliyor ve genel standardın altında bir bilet fiyatı karşılığında izliyoruz performanslarını. Yani bir tür mesenlik olayıyla karşı karşıyayız. Bu yazıyı hazırlarken şubatta gerçekleşecek birçok konserin arkasında Tuborg Gold’un olduğunu fark ettim. Artık bir klasik haline gelen Efes Pilsen Blues ve Efes Pilsen One Love festivallerinden sonra yine büyük bir bira şirketi olan Tuborg da müziğe el attı. Ne güzel! Müzikseverler adına sonsuz teşekkürler Tuborg.

Gelelim önümüzdeki ayın programına; CRR henüz yeni programını açıklamadı, sabırsızlıkla bekliyoruz.

Türk Müziği sevenler için

 Alaturka meraklıları 10 Şubat’ta, TİM’de gerçekleşecek ‘Melihat Gülses ile Bol Ahenk’ konserini kaçırmasınlar. Repertuarı Türk Müziğinin önemli bestekârlarının eserlerinden oluşacak konserde Melihat Gülses, iki yabancı meslektaşını da, Lübnanlı Ghada Shebeir ile Yunan Sofia Papazoglou’nu, ağırlayacak. Bu üç güzel sesi bir arada dinlemeye gerçekten doyum olmaz.

TİM’de yer alacak bir diğer gösteri de Timur Fayziev tarafından kurulan Moskova Balesi’nin 17-18-19 Şubat'ta sunacağı ‘Kuğu Gölü’ ve ‘Uyuyan Güzel’ baleleri; dans severler not alsın!

 Avea Escape to Music konserlerine tam gaz devam

Avea dünya müziğinin önde gelen sanatçılarını müzikseverlerle buluşturmayı sürdürüyor. Bu yıl bu kapsamdaki ikinci konseri Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Cat Power ya da gerçek adıyla Charlyn Marie Marshall verecek. Aynı zamanda oyuncu ve model de olan sanatçı duygulu sesinin yanında minimalist gitarı ile de takdir topluyor.

Avea’nın şubattaki ikinci konuğu, ’Hurricane Bar’ ile çıkış yapan İsveçli rock grubu Mando Diao.  En son albümü ‘Give Me Fire’ ile adından söz ettiren topluluk, 18 Şubat’ta Küçükçiftlik Park’ta sevenleriyle buluşacak.

 Alexander Rudin Fulya Sanat Merkezi’nde 

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 24 Şubat akşamı ünlü çello sanatçısı Alexander Rudin eşliğnde Glazunov, Çaykovski ve Tanayev’in eserlerinden oluşan bir program sunacak.  Sanatçı aynı zamanda orkestrayı da yönetecek.

Gheorghe Zamfir ve pan flütü

Dünyaca ünlü pan flüt virtüözü Gheorghe Zamfir, yeniden Türkiye'de. Gelmiş geçmiş en büyük pan flüt üstadı olarak kabul edilen Romanya doğumlu sanatçı, çok yönlü ve yaratıcı müziği ile 12 Şubat’ta Akıngüç Oditoryumu’nda, 10 ve 13’ünde ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde birer konser verecek.

Müslüm Baba da Ghetto’da Jay-Jay Johanson da!

3 Şubat’taki Mor ve Ötesi konserinden bir gün sonra Ghetto, Arabesk müziğin en önemli temsilcisi Müslüm Gürses’i mekâna özel geliştirdiği projesi ‘Müslüm Gürses Meyhanede’ ile konuk edecek. Sanatçı, ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ ve ‘Yalan Dünya’ albümlerinden unutulmaz parçalar seslendirecek. Müziğe olan katkılarıyla göze çarpan Tuborg Gold’dan bir güzellik daha! Ünü İsveç sınırlarını aşan Jay-Jay Johanson ve üçlüsü, 17 Şubat akşamı It Hurts Me So, On The Radio gibi sevilen parçalarının yanı sıra yeni albümü ‘Dilemma’dan şarkılar seslendireceği bir performansla Ghetto’yu sallayacak.

 Borusan Müzik Evi alışkanlık yapıyor

Yolum Beyoğlu’na düşünce uğramadan edemediğim yerlerden biridir Borusan Müzik Evi… 10 Şubat akşamı, küratörlüğünü Marcus Hagemann’ın yaptığı Borusan New Series kapsamında Danimarka'nın en orijinal ve değişken topluluklarından biri olan Figura Ensemble’ı izleyebilirsiniz burada. Birbirinden saygın müzisyenlerden oluşan grup, geliştirdiği konser, müzik tiyatrosu, çocuk ve gençlere yönelik yenilikçi projeleriyle tanınıyor. 14 ve 15’inde ise mekânda çok özel iki etkinlik gerçekleşecek. Sinema sanatçısı Serra Yılmaz ve Islak Köpek ‘Şiir Ve Doğaçlama Müzik’ adı altında iki atölye çalışması ve bir konser gerçekleştirecekler. Bu çalışmada, Yılmaz ve Islak Köpek, şiir ve doğaçlama müziğin seslerini birleştirmek için kullandıkları yöntemleri tartışacaklar. Sesle ifadenin sınırları nelerdir? Bir metnin okunması ile müzik birbirini nasıl şekillendirir? Çalışma bu sorulara yanıt arayacak. 15 kişiyle sınırlı olan atölyelere [email protected]’dan başvurulabilir.

 the Seed’de ayın konuğu Yulianna Avdeeva

2010 Chopin yılında Varşova’da yapılan Frederik Chopin Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanan Yulianna Avdeeva, uluslararası piyano dünyasının yükselen yıldızlarından. Sanatçı, 16 Şubat’ta the Seed’de Bach, Chopin, Ravel ve Prokofiev’den oluşan bir repertuarla seyircinin karşısında olacak.

Müzik SALON’da dinlenir

‘Bende Bi’ Aşk Var’ albümüyle 2012’ye merhaba diyen Göksel, yeni parçalarını ilk kez müzikseverlerle paylaşmak üzere 3 Şubat’ta İKSV Salon’da olacak. Mekânın bir diğer önemli konuğu da Amerikalı caz müzisyeni, besteci, saksafon virtüözü Joshua Redman. Redman Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında Salon’da üst üste iki gece konser verecek. Sanatçıya basta Reuben Rogers, davulda Greg Hutchinson eşlik edecek. Namı diğer St. Vincent’ı da unutmamak lazım. 21 Şubat’ın starı; gitar, piyano, bas çalan Amerikalı besteci, söz yazarı Annie Clark’ın sahnesi, Indie-rock’la kabare caz arasında duran bir durum sergiliyor.

 İş Sanat’ta her renk müzik

Şubat konserlerine MFÖ ile start verecek olan İş Sanat, ay boyunca birbirinden değerli, farklı zevklere hitap eden müzisyenleri ağırlayacak. Juri GiIbo yönetimindeki Russian Chamber Philharmonic St Petersburg Orkestrası, 8 Şubat’ta ünlü piyanist Andrei Gavrilov’a eşlik edecek. Gavrilov, Mozart ve Beethoven dışında Saint Seans’ın en popüler konçertosunu yorumlayacak. Ertesi gece ise orkestra, çellonun yaşayan efsanesi Mischa Maisky’i ağırlayacak.

İş Sanat’ın 16’sındaki konuğu Paris Combo. Belle du Berry ve David Lewis’in kurduğu Paris Combo, kariyerine otantik bir repertuarla Seine Nehri çevresindeki lokallerde başladı ve Fransa’nın özgün gruplarından biri haline geldi.

Ve güzeller güzeli Monica Molina; ülkemize sık sık gelen bu İspanyol şarkıcı, eşsiz sesi ve müziği ile 28 Şubat’ta hayranlarının karşısında olacak.

   Sevgililer Günü’nde  Ayten Alpman

Yılların eskitemediği sanatçı, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Jazz Center’da

yolu aşktan geçenlerle birlikte olacak.

BABYLON’da müzik hız kesmiyor

Babylon sayesinde neredeyse görmediğimiz, dinlemediğimiz dünya sanatçısı kalmadı. Bazıları çift taraflı alışkanlık yarattığı için, onlar da her sene mutlaka bir kez Türkiye’ye uğruyorlar, bazılarını ise yeni keşfediyoruz. Çek asıllı İngiliz müzisyen Emika mesela bunlardan biri, en azından benim için öyle. Sıra dışı sesi ve karizmasıyla 10 Şubat’ta sahne alacak olan dört single, bir LP sahibi sanatçı, Dubstep severlere unutulmaz bir deneyim yaşatacak.

Dikkat, dikkat! Yer yerinden oynayacak! Madchester akımının en önemli punk rock efsanesi, Sex Pistols’un dönem arkadaşı, yılların eskitemediği Buzzcocks, ilk kez Türkiye’de! Grup, 15 Şubat’ta Babylon sahnesinde punk tarihini yeniden yazacak. Gençlere önemle duyurulur!

Garanti Caz Yeşili konserleri hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda 23 Şubat akşamı yine yeni bir sanatçıyı tanıyacağız. Cee Lo Green ile beraber ‘The Lady Killer”’ parçasını seslendirerek ününe ün katan, soul ve reggae müziğin yeni nesil temsilcilerinden Belçikalı yıldız Selah Sue, farklı sesi, eğlenceli performansı ve güçlü vokalleri ile Babylon’da fark yaratacak.

Orphaned Land Türkiye Turnesi

Türkiye’yi ikinci evleri gibi gören ve ülkemizde azımsanmayacak bir hayran kitlesi bulunan Orphaned Land, 23-26 Şubat günleri arasında Tuborg Gold’un katkılarıyla Eskişehir, Ankara, İstanbul ve İzmir’de birer konser verecek. İngilizcenin yanı sıra, İbranice ve Arapça şarkılar seslendiren İsrailli metal grup, şarkılarını Ortadoğu barışına adamasıyla tanınıyor. 

  

 BİFO - Branford Marsalis birlikteliği

Lütfi Kırdar Konser Salonu, 23 Şubat akşamı eşsiz bir dinletiye ev sahipliği yapacak. Cazdan funk’a, blues’dan klasiğe her müzik türünde harikalar yaratan saksafon ustası Branford Marsalis, Borusan Filarmoni ile modern eserlerden oluşan bir repertuara imza atacak.