Prostatı Büyütmeyin!

Prostat tedavisinde plazma kinetik teknolojisi Or-Ahayim Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Leon Saporta, her erkeği ürküten prostat tedavisinde son gelişmeleri anlattı.

Ester YANNİER Sağlık
25 Ocak 2012 Çarşamba

PROSTAT BÜYÜMESİ NEDİR?

Sadece erkeklerde bulunan, ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir. İdrar torbasının tabanında yerleşmiştir ve aynı zamanda idrar kanalını çepeçevre sarar. 45 yaşına kadar bu boyutta kalan prostat, bu yaştan sonra hormonal değişikliklerle tekrar büyümeye başlar.

BPH Benign Prostat Hiper Plazisi, olarak adlandırılan iyi huylu prostat büyümesi, erkek yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyebilecek bir sorundur.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar yaptıktan sonra mesanenin tam boşalamaması hissi, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, kesintili idrar yapma, ıkınarak idrar yapma, idrarın akış gücünde azalma gibi belirtileri görülür.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Prostat, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Prostat tedavisinin tek çözümü cerrahi müdahaledir. Prostat tedavisinin asıl amacı hastanın böbreklerini korumaktır. Ameliyat aşamasına gelmiş

hastalar, şayet ameliyatı kabul etmezlerse, önce hastanın idrar torbası fonksiyon göremez ve akabinde hastanın böbrekleri bozularak, hastalar diyaliz makinesine mecbur hale gelebilirler. Gecikmiş hastalar, ameliyat olsalar bile tam şifaya kavuşmaları zor olabilir. Cerrahi yöntemler kapalı ve açık olmak üzere iki gruba ayrılır. Açık prostat ameliyatı günümüzde özel nedenler olmadıktan sonra uygulanmaz. Hastanın kısa sürede iyileşip ayağa kalkması için kapalı girişimler tercih edilmektedir.

21.YÜZYIL TEKNOLOJİSİ PLAZMA KİNETİK YÖNTEMİ

Kapalı prostat ameliyatı, cerrahi tedavinin yüzde 90’lık bölümünü oluşturur. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen bu yöntemde penisten girilen aletler yardımı ile prostat parça parça kesilerek ya da buharlaştırılarak temizlenir. Plazma kinetik yöntemle, ameliyat sırasında çıkarılan doku patolojiye ( doku incelemesine) gönderilebilir. Prostatın iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu en kesin bu yöntem belirler. Hasta bir veya iki gün içinde hastaneden taburcu edilir. Sondanın kalma süresi diğer yöntemlerden çok daha kısadır. Cinsel güçte bir kayıp söz konusu olmaz. Hasta özel hayatına aynı standartta devam edebilir. Ameliyat sonrası idrar kaçırma ihtimalinin en düşük olduğu yöntem plazma kinetiktir. Prostatın her türüne serum fizyolojik ile uygulandığı için prostatın büyüklüğü engel teşkil etmez. Ameliyat süresi daha kısadır. Spinal anestezi ile uygulanabilmektedir. Bu nedenle kalp ve akciğer sorunu olan hastalarda da uygulanabilir.