Yarıyıl Tatilini Yarıladık!

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
25 Ocak 2012 Çarşamba

Okulların açılmasına dokuz gün kala kimimiz tatilden yorgun argın döndük, kimimiz daha yeni tatil için valizlerimizi toparladık, İstanbul’da kalanlar ise programları tüketmeye başladık. Gidecek sinema filmi, seyredecek tiyatro oyunu, katılacak atölye kalmadı diyorsanız işte size bir mükemmel fikir: Yaratıcı olma zamanı!

Biraz sizin zamanınızı, biraz da emeğinizi gerektirse de sonuçta çocuğunuzla farklı ve eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

10 Eğlenceli Ev Aktivitesi...

1. Aşçıbaşı Mutfakta: İtalyan, Ege veya herhangi bir mutfak seçin ve çocuğunuzun damak zevkine uygun bir tarifi beraber pişirin. Ama unutmayın aşçıbaşı çocuğunuz siz sadece destekleyin.

2. Sanat Saati: Evinizin müsait bir köşesine muşamba ya da eski bir kumaş parçasını serin. Evdeki tüm boyaları ve fırçaları kullanarak, büyük resim defterlerine veya kırtasiyelerden alabileceğiniz tuvaller üzerine ya da eski bir t-shirt üzerine çocuğunuzla beraber hislerinizi çizin. Bu aktiviteyi daha da yaratıcı kılmak istiyorsanız bir de çocuğunuzun gözlerini minik bir tülbent ile bağlayıp resim yapmasını sağlayın. Etrafı batırmaması için sizin desteğiniz gerekebilir.

3. Kitap Saati: Kütüphanenizden ya da kitapçıdan aynı anda okuyabileceğiniz bir kitap seçin. Zamanı belirleyin ve karşılıklı keyifli bir müzik eşliğinde kitabınızı okuyun. Sonra da karşılıklı paylaşımda bulunun.

4. Fotoğraf Zamanı: Fotoğraf makineniz ile belirlediğiniz saat dilimi içinde dış mekânlarda ya da iç mekânlarda farklı çekimler yapın. Resimleri bilgisayarınıza yükleyin ve hepsine bir isim verin. Resimlerin konu mankenleri siz de olabilir ve ilginç pozlar vererek eğlenebilirsiniz.

5. Nostalji Zamanı: Eski fotoğrafları ve eski video kayıtlarınızı çıkartın. Sizin bebekliğinizin veya çocuğunuzun bebekliğinin zamanına dönün. Ona geçmişten hikâyeler anlatın. Bu hikâyeleri bir görsellerle desteklerseniz çocuğunuzu masallar diyarına götürmüş olursunuz.

6. Hayat Ağacı: Büyük bir kartona bir ağaç çizin. Her dalına sırası ile aile büyüklerinin isimlerini yazın. Var ise resimlerini yanlarına iliştirin. Belki de bu fırsattan istifade onlara birer telefon açıp hatırlarını sorarsınız ve çocuğunuzun hiç tanımadığı akrabaları tanımasını sağlarsınız.

7. Aile Büyükleri Günü: Büyükanne veya büyükbabalardan müsait olanları ile zaman geçirin. Çocuğunuza öğretebilecekleri becerilerinden bahsetmelerini, gerekirse göstermelerini rica edin. (örgü örmek, maket yapmak, pul koleksiyonu...) Ofislerini ziyaret edin, onları yemeğe davet edin.

8. Müzik Zamanı: Sevdiğiniz bir parçayı çalın, serbestçe ve sınırsızca dans edin. Ritme uymak zorunda olmadan, kimse sizi seyretmiyormuşçasına yorulana kadar dans edin.

9. Sorumlu olma zamanı: Herhangi bir derneği ziyaret edin, çocuğunuza cemaatimizi ve kurumlarını tanıtın. Ona sorumlu bir cemaat üyesi olmak için örnek olun. İhtiyaçlılara destek olun.

10. Drama Zamanı: Aklınızdan tutacağınız bir hayvanı tüm özelliklerini anlatacak şekilde hiç konuşmadan sadece hareket ve mimiklerinizle birbirinize anlatmaya çalışın. Evdeki tüm malzemelerden yararlanabilir, yiyecek, kıyafet, eşyaları anlatımınızı desteklemek için kullanabilirsiniz.

Şov Zamanı

Dünyaca ünlü dans topluluğu Anadolu Ateşi’nden muhteşem çocuk gösterisi ‘Kıvılcım’  28-29 Ocak tarihlerinde de izlenebilecek. Bilgi için biletix.com’u ziyaret edin.

Atölyeler

Belçikalı sanatçı Johan Tahon hakkında bilgi ve yaratıcı heykel çalışması. 28 Ocak Cumartesi Akbank Sanat Atölyesi’nde. www.akbanksanat.com

14 Ocak – 25 Şubat tarihleri arası Ritim Atölyesi – En Yakın Arkadaşım Piyano – Kemanım En İyi Arkadaşım – Yan Flüt Atölyesi,4-12 yaş arası çocuklar için BJK Koleji’nin Müzik Fabrikası’nda düzenlenen “Çılgın Melodiler” atölye çalışmalarına katılan çocuklar, evrensel müziğe ilk büyük adımlarını atıyorlar.

Sömestr tatili sürerince BJK Koleji’nde yapılacak olan diğer tüm atölyeler içinde www.bjkkoleji.k12.tr’den bilgi alabilirsiniz.

Tırtıl Kids’in 17 Şubat Cuma günü saat 16.00’da İstinye Park’ta Defne Ongun Müminoğlu ile İngilizce kitap okuma saatine 4-6 yaş arası çocuklarınıza katılabilirsiniz.

Tiyatrodan seçmeler

En mutlu kim?

Akbank Sanat’ta 14 Ocak-25 Şubat arası saat 11.30’da en mutlu kim, en güçlü kim, en büyük kim gibi aradığınız soruların cevaplarını hikâyelerinde saklayan kahramanlar, size çok ama çok önemli bir şeyin sırrını verecekler: “İnsanlar yaşlandıkları için oyun oynamaktan vazgeçmezler, oyun oynamaktan vazgeçtikleri için yaşlanırlar.”

Bahar Şenliği23 Ocak – 2 Şubat arasında farklı gösteri merkezlerinde. Bilgi için biletix.com’u ziyaret edebilirsiniz. Çocuklarımıza doğayı nasıl ve neden korumamız gerektiğini anlatan güzel bir oyun sahnelerde sizinle buluşuyor.

Kitap kurdu

Susanna Tamaro’nun ‘Kitaplardan Korkan Çocuk’ adlı eseri sekiz yaş üzeri kitap okumaktan çekinen tüm çocuklara okumayı sevdirecek bir hikâye.

Bal Gibi Felsefe… Artık çocuğunuza anlatmakta zorlandığınız konuları akıcı ve keyifli bir dille okuyabilirsiniz. “Okula gitmezsem ne olur? Yalan söylersem ne olur? Kurallara uymazsam ne olur? Kavga edersem ne olur? Param olmaz ise ne olur?” serileri 6 ve üzeri yaşında ki çocuklar için ideal.

Aramızda Kalsın! “Sen bir harikasın! Hem ye hem güzelleş! İnternet Acayip bir şey! Kimse size engel olamaz! Annenle Babanın derdi ne! Annen ya da Baban Tatile mi Çıktı?” Altı kitaptan oluşan ve 10 yaş üzeri ergenliğe girmeye başlayan tüm gençlerin sorunlarına çözüm bulan bir kitap serisi…

Beyaz Perdeden Seçmeler

Saftirik Greg’in Günlüğü... Rodrick’in Kuralları: Sinemalarda sizi bekliyor.

Sihirli Oyuncaklar... Kendini çok yalnız hisseden küçük bir kızın Noel zamanındaki hayallerini sihir dünyası ile anlatan bir hikâye… Çoktan vizyonda!