27 Ocak 2011: Bu insanlık ayıbı ortak hafızamızın acı bir parçası

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 27 Ocak 2011 tarihinde Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen törene bir mesaj gönderdi

Holokost
25 Ocak 2012 Çarşamba

27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle düzenlediğiniz etkinliğe üzülerek katılamıyorum. Törene,  Bakanlığımı temsilen Büyükelçi Ertan Tezgör katılmaktadır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2005’te aldığı karar çerçevesinde dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen anma törenlerinin güzel bir örneğini oluşturan İstanbul’daki bu anlamlı tören ve sergilenen katılım, Türk halkının Yahudilerin tarihte çektiği acılar karşısında ortaya koyduğu geleneksel duyarlılığın da bir göstergesini oluşturmaktadır. İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturan Yahudi Soykırımı karşısında, Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında diplomatlarının da cesaretiyle sergilediği onurlu tavır, esasen Yahudilere karşı bu topraklarda gösterilen tarihsel yakınlığın bir uzantısını oluşturmuştur.

Türkiye, insanlığa karşı emsalsiz bir suç olan Yahudi Soykırımının hatırlanması ve bu tarifsiz vahşetten gerekli derslerin çıkarılması için uluslararası düzeydeki bilinçlendirme çabalarına desteğini maddi ve manevi olarak sürdürecek, bu doğrultudaki ilkeli politikasını her zaman muhafaza edecektir. 

Ortak hafızamızın acı bir parçası olan bu insanlık ayıbı vesilesiyle gerçekleştirilen bu anlamlı töreni düzenleyen Türk Musevi Cemaati’ni selamlıyor, Yahudi Soykırımı sırasında hayatlarını kaybedenleri saygıyla anıyorum.