BBC BİLDİRİYOR: Kızıl Ordu Auschwitz’e girdi

27 Ocak 1945 Cumartesi- Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, Nazilerin en büyük toplama kampı olan Güney Polonya’daki Auschwitz Toplama Kampı, bu sabah erken saatlerde Kızıl Ordu tarafından kurtarıldı.

Holokost
25 Ocak 2012 Çarşamba

Alınan bilgilere göre, işgal altındaki değişik Avrupa ülkelerinden getirtilmiş yüz binlerce Yahudi bu kampta çok kötü şartlar altında tutulmuş ve çok sayıda Yahudi gaz odalarında öldürülmüştür.

Kampın ele geçirilmesi konusunda çok az bilgi alınabilmiştir.

Bazı kaynaklar, birkaç hafta önce Alman kamp yetkililerinin gaz odaları ve krematoryumları imha etme emri aldıklarını belirtmektedir. Yürüyecek durumda olan binlerce mahkûm ise Almanya içlerindeki kamplara doğru yola çıkarılmışlardır.

Kampta olup bitenler hakkında bilgiler daha önceden, kamptan kaçan mahkûmlar ve Londra’daki Sürgündeki Polonya Hükümeti tarafından açıklanmıştı.

1944 Temmuz’unda 400.000’den fazla Macar Yahudi’sinin Polonya’ya gönderildiği ve trenlere doldurulup Auschwitz’e getirilen Macar Yahudilerinin çoğunun gaz odalarında öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Polonya Enformasyon Bakanlığı’na göre kamptaki gaz odaları günde 6.000 kişi öldürme kapasitesine sahipler.

Kızıl Ordu kampa girdiğinde kampı terk edemeyecek kadar hasta ve halsiz olan bir kaç mahkûmla karşılaştı. Polonya’nın başkenti Varşova, 5,5 yıllık işgalden sonra geçen hafta kurtarılmıştı.

http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/january/27/newsid_3520000/3520986.stm