Hitler’in koleksiyonundan rahatsız edici bir kitap

Dünya
25 Ocak 2012 Çarşamba

New York’daki bir açık arttırma şirketi Adolf Hitler’in kütüphanesinden bir kitabı açık arttırmaya sunacağını açıkladı. Satışa sunulacak olan kitap, 1940’lı yıllarda Amerika’da Yahudilerin eyalet ve şehir bazında yerleşimlerini listeleyen bir kaynak.

1944 yılında Heinz Kloss adlı dil ve azınlık uzmanının hazırladığı kitapta Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Peabody ve Brooklyn gibi New York bölgelerinin yanı sıra Arizona, Arkansas, Minnesota gibi eyaletlerdeki kasabalardaki Yahudi nüfusuna kadar değiniliyor. Ayrıca ABD’deki farklı Yahudi organizasyonlarının adresleri, bu derneklerin liderlerinin isimleri ve bu liderlerin adresleri de yer alıyor.

Holokost’u uygulayan bir liderin böyle bir belgeye sahip olması yeterince huzursuz ediciyken, kitabı satışa sunan firma ve tahmin edilen değeri de bir o kadar rahatsız edici. Kitabı satışa sunan Kestenbaum & Co normalde Yahudilik ile ilgili eserler, nadir bulunan Kaşer ve eski şaraplar gibi objeleri satmakta uzman olarak öne çıkıyor. Kitaba biçilen değer ise 3 bin-5 bin dolar arası gibi yüksek bir bedel. Hitler’in sahip olduğu veya onunla ilgili kitaplar genelde birkaç yüz dolara satılırken firma kitabın çok nadir olması ve Yahudilik ile ilgili olması nedeni ile hem satılmasını hem de biçilen değeri savunuyor.