İsrail ve Gazze’de insan hakları ihlalleri raporlandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yıllık raporunda İsrail ve Filistin bölgesinde önemli insan hakları ihlalleri olduğu yer aldı. Sıralanan ihlaller arasında Gazze’ye uygulanan ambargo, Batı Şeria’daki İsrail inşaatları, Doğu Kudüs’te yıkılan evlerin yanı sıra, Hamas’ın infaz ettiği suçlular, işkence eylemleri ile roket saldırıları da yer aldı.

Dünya
25 Ocak 2012 Çarşamba

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW)  yayınladığı 2011 raporunda İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) bölgelerinde gerçekleşen insan hakları ihlallerine yer verdi. Raporda İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargo, Batı Şeria’da süren İsrail yerleşim inşaatları ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait evlerin yıkımı gibi konular insan hakları ihlali olarak yer aldı. 

Raporda İsrail’in Gazze’ye mal girişinin kolaylaştırdığını fakat ihracatın hâlâ engellendiği, bu şekilde Gazze’nin kalkınmasının engellendiği bildirildi. Ayrıca inşaat malzemelerinin Gazze’ye girişi, Hamas militanları tarafından kullanabileceği gerekçesi ile, engellendiği belirtildi. Gazze’de halen 250 okul ve 100.000 ev eksiği olduğu belirtildi.

Doğu Kudüs’teki yıkımlarla ilgili olarak kasım ayı itibarı ile İsrail’in 467 evi yıktığı, 869 Filistinliyi evsiz bıraktığı bildirildi. İsrail’in bu yıkımları binaların ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yaptığı fakat gerçekte Filistinlilerin İsrail kontrolü altındaki bölgelerde ruhsat almasının hemen hemen imkânsız olduğu da belirtildi.

Raporda İsrail’in 164 reşit olmayan Filistinliyi göz altına alması da şiddetle eleştirildi. Yine İsrailli yerleşimcilerin yaptığı şiddet eylemlerine ve İsrail yetkililerin bunları engellemekte yetersiz kaldığına değinilindi. 

Ayrıca İsrail yerleşimlerine karşı boykot çağrısı yapmayı yasadışı kılan bir kanun maddesi; Filistinlilerin Nakba (Felaket) ismini verdiği, 1948’de İsrail’in kuruluşu ile akabinde yüz binlerce Filistinlinin mülteci konumuna gelmesini negatif şekilde anan kurumlar ve belediyelere ceza verilmesini öngören bir kanun maddesi de eleştirildi.

Öte yandan Filistinli militanların Güney İsrail’deki yerleşimlere yaptığı roket ve havan topu saldırıları da insan hakları ihlali olarak raporda yer aldı. Ayrıca Gazze’yi yöneten radikal İslamcı Hamas örgütü de tutuklulara işkence uygulaması, bazı tutukluların işkence sonucu ölmesi ve bunun dışında uygulanan idamlar nedeni ile kınandı. 

FÖY yönetimi de yüzlerce Hamas yanlısı kişiyi sebepsiz tutuklamaktan dolayı eleştirildi.