Hamas lideri Halid Meşal görevini bırakıyor

Dünya
25 Ocak 2012 Çarşamba

Hamas örgütünden gelen açıklamaya göre lider Halid Meşal görevinden ayrılıyor. Hamas’a ait web sitesinde Meşal’in Hamas’ın Şura Konseyine, örgüt yönetimi için yapılacak seçimlerde adaylığını koymayacağını bildirdiği açıklandı. Meşal, konseye kararının şahsi nedenlere dayandığını ancak halkı için hizmete devam edeceğini söyledi. Açıklamaya göre konsey Meşal’den kararını gözden geçirmesini istedi. Hamas’ın liderliği bırakacağı söylentileri günlerdir var olmasına rağmen bu açıklama resmi anlamda Hamas’tan gelen ilk açıklama oldu.

Meşal’in bir dönem daha liderlik yapmak istememesinin nedeni olarak, Hamas’ın Başer Esad’ın Suriye rejiminden uzaklaşması için Arap ülkelerinden ve Türkiye’den gelen artan baskı gösteriliyor. On ayı aşkın bir süredir Suriye güvenlik güçleri, hükümet protestocularını kanlı ve sert bir baskıyla sindiriyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre 6.000’den fazla insan ayaklanmalar sırasında öldürüldü. Hamas yıllardır siyasi karargâhını Suriye’nin başkenti Şam’da bulunduruyor ve Esad rejiminden hem parasal hem de askeri destek alıyor. Ancak bölgesel politikasını değiştirmek yönündeki baskılara boyun eğen Hamas hamisine sırtını dönecek gibi. Geçtiğimiz haftalarda Hamas çalışanları aileleri ile birlikte Suriye’yi terk etti. Hamas Başbakanı İsmail Haniye bölgeye yaptığı geziye Suriye’yi dahil etmedi.

Şimdilik Şura Konseyi’nin yeni seçimleri ne zaman yapacağı ve liderlik pozisyonu için kimin düşünüldüğü belli değil. Haniye ve Meşal’in yardımcısı Musa Ebu Marzuk’un isimleri olası değişiklik için konuşuluyor.

Meşal, Hamas’ın başına, 2004’de eski lider Abdülaziz Rantisi’nin İsrail hava saldırısında öldürülmesinden sonra gelmişti.

Hamas örgütü 1987’de İsrail’e karşı başlatılan birinci intifada sırasında kuruldu. 2007’de Gazze’nin kontrolünü ele geçiren Hamas, El Fetih egemenliği altındaki Filistin Özerk Yönetimi ile koalisyon kuramadı. Örgütün askeri kanadı İzzetin el-Kasam Tugayı İsrail’deki intihar saldırıları, araba bombalamaları ve roket saldırılarını üstlendi ve ayrıca Batı Şeria’da yaşayan İsrailli yerleşimcilere karşı saldırılar düzenledi. Bu saldırılarda yüzlerce İsrailli sivil yaşamını yitirdi. ABD ve AB, Hamas’ı terörist organizasyon olarak kabul ediyor.