Peres ve Abbas Facebook barış konferansında

İsrail ve Arap dünyasından binlerce kişi ilk defa gerçekleşecek sanal barış konferansına katılacak

Dünya
25 Ocak 2012 Çarşamba

Sanal barış konferansı pazartesi sabah saatlerinde başladı. Peres Barış Merkezi ve Filistinli Yalla Girişimi tarafından desteklenen konferansa Arap ve İsrail temsilcileri ile Ortadoğu’dan birçok genç Yahudi ve Arap aktivist de katılacak.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Barcelona Teknik Direktörü Pep Guardiola, NBA Komisyon Üyesi David Stern ve Sharon Stone gibi isimler de konferansa katılacaklar. Katılımcılardan bazıları yazılı, bazıları ise görüntülü konuşmalarla mesajlarını iletecekler.

Peres Barış Merkezi Yöneticisi Uri Savir bu konferansın öncelikli amaçlarının Ortadoğu’nun ileriki nesillerinin gündemini şekillendirmek ve ikinci amaç olarak da sanal akademik programları ile, büyük Amerikan üniversiteleri  işbirliği ile genç liderlerin eğitilmesini gerçekleştirme, müzik ve sanat projelerini desteklemeyi kapsayacak önemli girişimleri benimsemek olduğunu anlattı.

Yalla Girişimi ilk faaliyete geçtiği zamanlar, kurucuları bu tip bir web tabanlı girişim için standart olarak kabul edilebilecek 2500 üyeli bir yapı olacaklarını düşünüyorlardı. Fakat geçen yaz yaşanan İsrail’deki sosyal protestolar ve Facebook’un da büyük bir rolü olduğu Arap Baharı, girişimin üye sayısında büyük bir artış sağladı. Bugün 9.000 Mısırlı, 3.500 İsrailli, 2.500 Filistinli, 1.500 Cezayirli, 1.400 Faslı, 1.050 Iraklı, 700 Suudi, 500 Libyalı ve 190 Lübnanlı ile ve diğer ülkelerden de temsilcilerle 37.000 üye sayısına ulaştı.

Web sitesinin yöneticisi Nimrod Ben-Zeev konferansın amacının bölge liderlerine barış mesajlarını iletmek ve sanal liderlik akademisi gibi programlar yaratmak olduğunu söyledi.