Arap Baharı’nda antisemitizmin ayak sesleri

İsrail’de yapılan bir araştırmaya göre Arap Baharı’nda antisemitizm gözle görülür bir şekilde arttı.

Dünya
25 Ocak 2012 Çarşamba

Pazar günü İsrail’de yayınlanan bir çalışmaya göre Arap Baharı bölgeye sözde ‘özgürlükler’le beraber artan bir nefret dalgası da getirdi. İsrail Kamu Diplomasisi ve Diaspora İlişkileri Bakanı Yuli Edelstein’ın sunduğu rapora göre Arap dünyasında gözde olan ayaklanmalar İsrail, Siyonizm ve Yahudiler ile ilgili genel bir davranış değişikliği içeriyor.

“Yahudiler ile ilgili komplo teorileri, antisemit propagandaları hâlâ ana motiflerinden birini oluşturuyor. Özellikle Arap Baharı’ndaki protestolarda İsrail, Müslümanlar ve Araplara karşı komplo teorileriyle suçlandı.”

Araştırma antisemitizm ile ilgili uzun bir liste içeriyor. Libya’da öldürülen eski lider Muammer Kaddafi, Yahudi olmakla ‘suçlanmıştı’. Suriye’de ise ayaklanmaları ve protestoları kanla bastıran Başer Esad ise tüm muhalifleri ‘Mossad’ın eşekleri olmakla’ suçluyor. Mısır’da ise kimi Müslüman din adamları ‘maymunlar olarak niteledikleri Yahudilerle’ her türlü anlaşmaya karşı ferman yayınladılar.

Araştırmayı yapan bakanlığın sözcüsü Eran Sidis, istatistiksel verilerin ileride kamuoyuyla paylaşılacağını iletirken Bakan Edelstein ise bu raporun antisemitizmin 2012’de de hâlâ canlı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Edelstein ayrıca yeni medya ortamlarının nefret söylemlerini yaymakta fazlasıyla kullanıldığını belirtti. Edelstein sözlerini “sosyal medya ve sanal dünyanın sınırsız özgürlük ortamının nefret söylemlerinin engellenmeden yayılmasının, diaspora cemaatlerinin karşılaştığı şiddet olaylarının artmasına sebep olduğunu” ifade ederek bitirdi.