Holokost’tan çocuk portreleri

Yad Vaşem Holokost Müzesi’nden dünya halkına çağrı, kim bu yetim çocuklar?

Şalom
24 Ocak 2012 Salı

Yad Vaşem Holokost Müzesi 2.Dünya Savaşı sırasında ölüm kamplarından kaçmayı başaran, bir grup Moldovalı yetim çocuğun elle çizilmiş portrelerini sergiliyor.

19 yaşındaki Evelyn Ziegler Holokost’tan kurtulan bu cesur yetimlerin portrelerini beyaz kâğıda çizdiğinde tarihe tanıklık ettiğinin farkında değildi.

1942 yılında savaşın en acımasız yıllarında anne babalarını ölüm kamplarında yitirmiş bu çocuklar, Alman savaş makinesinin katliamından kurtulmuş ve Budapeşte’ye gelmeyi başarmıştı.

Genç ressamın kara kalem ile portrelerini çizdiği bu 7 çocuk, daha sonra, 1945 yılında Almanya savaşı kaybettikten sonra, Bükreş Romanya’daki Yahudi cemaatine gönderilmiş ve daha sonra da nerede oldukları konusunda bir bilgiye ulaşılamamıştı.

Şimdi Yad Vaşem Holokost Müzesi, 70 yıl sonra Budapeşte’de ortaya çıkan bu eskizleri hem sergiliyor hem de İsrail, Amerika ve tüm dünyadaki Yahudi cemaatlerine seslenerek, Budapeşteli 19 yaşındaki genç kızın ölümsüzleştirdiği bu kişilere, eğer yaşıyorlarsa ulaşmak istiyor.