Ortak dil karikatür

Türkiye ve Yunanistan arasındaki ortak dili karikatür olarak kabul eden çizerler, karikatürlerle komşuluğu anlattı. Etkinlik kapsamında yapılan paneli İzel Rozental yönetti

Toplum
23 Kasım 2011 Çarşamba

Kültür, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (KÜLTÜRÇEV) desteği ile Karikatür Vakfı tarafından AB projesi olarak Temmuz ayında Ankara’da başlatılan ve ikinci ayağı Eylül ayında Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan Türk ve Yunan karikatüristlerinin buluşmasının üçüncü ayağı, Ankara’da Türk-İngiliz Kültür Derneği’nde gerçekleşti. Düzenlenen panelin ardından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir sergi açıldı.

Kalabalık bir izleyici topluluğunun bulunduğu panelde gazetemiz yazar ve çizeri karikatürist  İzel Rozental yönetiminde ünlü Türk karikatürist Tan Oral, karikatürist Muhammet Şengöz, Yunan karikatürist Gıannıs Gerovuias, Doç. Dr. Damla Demircioğlu ve Elenı Karantiourmani, Türk ve Yunan ilişkilerini tartıştı. Panelin açılış konuşmasını yapan Karikatür Vakfı Başkanı karikatürist Nezih Danyal, etkinliğin amacının, özellikle çocukların gözünde ülkeler arası önyargıyı sanat yoluyla yıkmak olduğuna dikkat çekerek, “Türk-Yunan karikatürist buluşması projesinin dördüncü ayağı Yunanistan’da, beşinci ayağı ise Ordu ve Sinop’ta gerçekleştirilecek” dedi.

Panelde, tartışmacılardan Tan Oral, “Türk ve Yunan benzerdir. Ortak duyguları ve düşünceleri vardır. Ama artık ‘Sen Yunan’a, Sen Türk’e benzemiyorsun’ sözcüklerinin iki halk arasında kullanılmaması ise sevindiricidir. Almanya’da Türklerin etkinliğine giden Yunanlıya ‘Siz niye buradasınız?’ diye soran gazeteciye Yunanlının ‘Biz Türklerle komşuyuz. Ama siz Almansınız asıl siz niye buradasınız?” diye soruyla karşılık vermesi bu benzerliğin, dostluğun ve komşuluğun en iyi örneğidir” diye görüş belirtirken, karikatürist Rozental, “Filistin’de özellikle erkek çocuklar silah, bomba çizerlerken Türkiye’de aynı yaştaki çocukların karikatürlerinde tema olarak ev çizmeleri, Türk-Yunan dostluğunın geliştiğini ve bu dostluğun ortak bir ev olarak ortaya çıktığını gösteriyor” diyerek görüşlerini ifade etti.

Panel sonrasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan sergide, Türk-Yunan karikatürist buluşmasının ilk iki ayağında Yunanlı ve Türk çocukların çizdiği karikatürlerle, Türk ve Yunan karikatür ustalarının karikatürleri olarak yer aldı.