BMW’den Berlin Holokost Vakfı’na anlamlı bağış

BMW, İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Yahudilerin anısını yaşatmak için yedi milyon dolar bağışladı

Dünya
16 Kasım 2011 Çarşamba

BMW arabalarının sahibi Quandt ailesi, İkinci Dünya Savaşı’nda, firmanın Nazi kamplarından Yahudileri toplayarak fabrikalarında zorla çalıştırdığını eylül ayında itiraf etmişti. Quandt ailesinin yaptırdığı araştırmaya göre, BMW fabrikalarında, Nazi askerlerine silah üretmek üzere 50 bin işçi zorla çalıştırıldı. Servetini Nazi askerlerine silah sağlayarak ve Yahudilerin mal varlıklarına el koyarak katlayan ve 1 Mayıs 1933 tarihinde  Nazi Partisi’ne katılan Quandt, 1954’te öldü.

 Guenther Quandt’ın torunu Stefan Quandt, dedesinin İkinci Dünya Savaşı zamanında Berlin’de sahip olduğu fabrikayı ziyaret etti. Torun Quandt, bu fabrikalarda zorla çalıştırılan işçilerin anısını yaşatmak için yapılan Holokost anıtına ve  merkezine hayran olduğunu söyledi. Aile ayrıca Berlin Schoenefeld Holokost Merkezi’ne 7 milyon dolar bağışladı. Bu bağış ile Quandt ailesi Almanya’da tarihi bir olay için en yüksek bağışı yapan kişi oldu.

BMW’nin hisselerini İkinci Dünya Savaşı’ndan 15 yıl sonra satın alan Quandt ailesi hâlâ firmanın çoğunluk hissesine sahip.