Romanya’nın Holokost’taki insanlık suçu

Ukrayna Yahudi Komitesi’nin Ukrayna Milletvekili Oleksandr Feldman ile ortaklaşa düzenlediği ve Romanya’nın savaş suçlarının tartışıldığı Holokost Konferansı’na özür dilemesi talep edilen Romanya katılmadı

Dünya
16 Kasım 2011 Çarşamba

Romanya’nın Holokost döneminde işlediği savaş suçlarının incelendiği bir konferans düzenlendi. Konferansta Romanya’nın, Ukrayna ve Moldova topraklarında yüz binlerce Yahudiyi öldürdüğünü kabul etmesi ve özür dilemesi istendi.

Ukrayna Milletvekili Oleksandr Feldman ve Ukrayna Yahudi Komitesi’nin ortaklaşa düzenlediği konferansta, soykırımdan kurtulanlardan ve akademisyenlerden oluşan yetmiş katılımcı bir araya geldi. Ukrayna ve Moldova milletvekillerinin katıldığı, Romanya Büyükelçisi’nin ise son anda katılmaktan vazgeçtiği konferansta, Avusturya, Azerbaycan ve İsrail de elçilikler düzeyinde temsil edildi.

Ukrayna Milletvekili Oleksandr Feldman, “Biz Romanya’dan maddi tazminat talep etmiyoruz. Romanya, kurbanları geri getiremez. Romanya Büyükelçisi’nin konferansa katılmaması önemli değil. Biz, adalet yerini bulana kadar, bu süreci daha da ileri götürmeye kararlıyız” dedi.

Romanya, Holokost sırasında Almanya’ya müttefik herhangi bir ülkeden çok daha fazla Yahudiyi öldürmekten sorumlu tutuluyor. II. Dünya Savaşı sırasında, Nazilerle müttefik olan Romen hükümeti, Romanya, Ukrayna ve Moldova topraklarında yaklaşık 400 bin Yahudinin öldürülmesine suç ortağı oldu.