Ölü Deniz ‘Yeni Yedi Doğa Harikası’ listesinde yok

Ölü Deniz’in dünyanın yeni yedi doğa harikasından biri olma hayali suya düştü

Dünya
16 Kasım 2011 Çarşamba

belirlendiği “Dünyanın Yeni Yedi Doğa Harikası” oylaması tamamlandı. Dört yıl önce kurulan vakfın listesine girebilmek için 20 ülkeden 440’den fazla aday gösterildi. İsrail, deniz seviyesinin yaklaşık 400 metre altındaki Ölü Deniz’i, listeye sokmak için yoğun çaba harcadı ancak diğer adıyla Lut Gölü, ilk yedi harika arasına giremedi. Oylamanın son gününde Ölü Deniz ilk 14 dünya harikası arasında olmasına rağmen nihai listede yer alamadı.

İsrail Turizm Bakanı Stas Misezhnikov, Turizm Bakanlığı’nın son iki yılda Ölü Deniz’i tanıtmak için çok büyük çaba gösterdiğini belirtti. Çıkan sonucun büyük bir zafer olduğunu belirten bakan, İsrail’in yurt dışındaki imajının değiştiğini ve önümüzdeki birkaç yıl içinde Ölü Deniz’e yapılacak rehabilitasyon ve geliştirme çalışmalarının sonuç vereceğini sözlerine ekledi.

Ölü Deniz yeryüzünün en alçak noktası olan deniz seviyesinden 423 metre aşağıda yer alıyor. Bu bölgedeki su seviyesi her yıl 1 metre azalıyor. Normalin üzerinde tuz yoğunluğu ile bilinen göl, suyundaki minerallerin tedavi edici özellikleri sayesinde her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

İsrail bu yarışma için küresel bir halkla ilişkiler kampanyasına 2 milyon dolardan fazla bütçe ayırdı. Lut Gölü için Tel Aviv’deki Azrieli Kulesi’nin tepesine yerleştirilen dev bir sayaç, oylamanın son gününe kadar geri sayım yaptı.

İsrail hükümetinin reklam bürosunun yaptığı açıklamaya göre son bir ayda 285 bin kişi Ölü Deniz’in web sitesini tıkladı. Kampanya başlatıldığından bu yana 1,1 milyon kişinin anketi yapan siteyi ziyaret ettiği açıklandı.

İsrail, Ürdün ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY), Ölü Deniz için ayrı ayrı tanıtım kampanyaları yaptı. Bölgesel işbirliği eksikliğinin Ölü Deniz’in ilk yediye girememesinde büyük rol oynadığı belirtiliyor. FÖY Turizm Bakanlığı da Ölü Deniz’in “Dünyanın Yedi Harikası” listesine katılmasına destek verdiğini duyurdu. “Ölü Deniz bir Arap kültürü mirasıdır” diyen FÖY, yeni üye olduğu UNESCO’ya başvurarak Lut Gölü dahil 16 ayrı arkeolojik alanın Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını istedi.

Henüz resmi olarak açıklanmamış olmasına rağmen kazananlar arasında Güney Amerika’da Amazon Nehri, Vietnam’da Halong Körfezi, Brezilya ve Arjantin’de Iguazu Şelaleleri, Güney Kore’de Jeju Adası, Endonezya’da Komodo, Filipinler’de Puerto Princesa Yeraltı Nehri ve Güney Amerika’da Tabak Dağı bulunuyor. Kazananlar 2012 yılının ilk aylarında bir törenle ile açıklanacak.