Arap Birliği Suriye’nin üyeliğini dondurdu

Arap Birliği, sivillere karşı uyguladığı şiddet nedeniyle Suriye’nin üyeliğini dondurma ve yaptırımlar uygulama kararı aldı. Oy çoğunluğuyla alınan karar sonrası Suriye’de yeni şiddet olayları başladı. Suriye Başkanı Esad yanlısı gruplar Katar, Suudi Arabistan, Fransa ve Türkiye’nin elçiliklerine saldırdı

Dünya
16 Kasım 2011 Çarşamba

Suriye üzerindeki uluslararası baskı artıyor. Arap Birliği cumartesi günü aldığı kararla Suriye’nin üyeliğini dondurma ve yaptırım uygulama kararı aldı. Kahire’de olağanüstü olarak toplanan 22 üyeli Birlik, pek sık görünmeyen bir şekilde görüş birliği sağlayarak bu kararı aldı. Sadece Yemen ve Lübnan karara karşı ret oyu verirken, Irak çekimser kaldı. Oylama sonucunda Birlik tarihi boyunca üçüncü defa böyle radikal bir yaptırım kararı aldı. Daha önce Mısır’ın üyeliği İsrail ile barış anlaşması imzaladığı için 1979-1989 yılları arasında askıya alınırken, Kaddafi Libyası da mart ayında aynı kaderi paylaşmıştı.

Birlik oylama sonrası yaptığı açıklamada Suriye’nin sivillere uyguladığı şiddeti sona erdirmediği sürece üyeliğe geri alınmayacağını, bunun yanı sıra başka yaptırımların da uygulanacağını bildirdi. Mevzubahis yaptırımların yakın zamanda Arap ülkeleri arasında bakanlık seviyesinde yapılacak görüşmelerde ele alınacağı belirtildi. Birlik Suriyeli muhalifleri de meşru kılacak uygulamalara girebileceği sinyallerini verdi. Birlik Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi’ni tanıyabileceğini açıkladı. Hatta muhalif gruplara bu hafta içinde Arap Birliği ile toplantı yaparak ‘geçiş döneminin’ nasıl uygulanacağı konusunda görüş alışverişi yapmaya çağırdı.

Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Casım el Tani de konuyla ilgili yaptığı açıklamada Suriye’nin değerli bir ülke olduğunu ve bu kararı almanın herkesi üzdüğünü, Suriye’den şiddeti durduracak ve diyalogu başlatacak cesur bir hareket beklediklerini söyledi.

Arap Birliği’nin bu manevrası Arap ülkelerinin de ABD gibi, Beşar Esad’ın görevden ayrılması gerektiğini düşündüğünü ortaya koyuyor.

OBAMA’DAN ÖVGÜ

ABD Başkanı Barack Obama da Arap Birliği’nin kararını “sistematik olarak insan haklarını ihlal eden bir rejimi diplomatik olarak daha izole edecek” bir hareket olarak övdü. Ürdün Kralı Abdullah da BBC’e verdiği röportajda Esad’ın görevi bırakması gerektiğini söyledi. Gelişmelere paralel olarak Avrupa Birliği yaptırımları genişletme kararını açıkladı.

Öte yandan Rusya Arap Birliği’nin kararını eleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Beşar Esad’ı saf dışı bırakmak için muhalifleri kışkırttığını iddia etti.  Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim de kararın Arap Birliği’nin kurallarına aykırı olduğunu beyan etti.

YABANCI  ELÇİLİKLERE SALDIRI

Karar sonrası Suriye’de Beşar Esad yanlıları protestolar düzenledi. Protestolar kontrolden çıkarken Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve Fransa elçilik ile konsolosluklarına saldırılar oldu. Katar Büyükelçiliği’ne giren saldıranlar Katar bayrağını indirerek Suriye bayrağını astı. Türkiye’nin de Şam’daki büyükelçilik, Halep ve Latakya’daki konsolosluk binalarına saldırılar oldu. Saldırılar sonucu Suriye’deki temsilcilerimizin aileleri havayolu ile Türkiye’ye geri getirildi fakat temsilcilikler kapanmadı.

Saldırılar sonrası Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim medya yoluyla özür diledi. Ancak Türkiye Suriye’nin diplomatik kanallarla resmi olarak özür dilemesi gerektiğini belirtti.