Bir Çanakkale gezisi daha…

On dokuz yıldır her ekim ayının sonunda doğdukları yeri ziyaret eden Çanakkaleli kökenliler bu yıl da Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın da katılımıyla, 28-30 Ekim tarihlerinde oradaydılar. Tur, güzel anılar ve mutlu paylaşımlarla sona erdi

Toplum
16 Kasım 2011 Çarşamba

Çanakkale gezisi, sekiz yıldır Penso ailesinin genç yaşta kaybettikleri oğulları Yosi Penso anısına yapılıyor. 28 Ekim Cuma sabahı otobüslerle ve kendi araçlarıyla yola çıkan katılımcılar keyifli geçen bir yolculuğun ardından otele ulaştılar. Akşam üstü saatlerinde  Minha için Mekor Hayim Sinagogu’na gidildi. Sinagogda başta Hahambaşı Rav İsak Haleva olmak üzere, Bet-Din üyeleri Rav Moşe Benveniste, Rav Yuda Adoni, Avram Yanni ve hazanlar Selim İyigör ve Selim Bihar ile birlikte coşku ile Şabat şarkıları söylendi. Hep beraber otele geçip Kiduş okunduktan sonra akşam yemeği yendi. Yemek sırasında din adamları esprili bir dille bilgi aktarımında bulunmalarıyla güzel bir Şabat gecesi yaşandı.

Turun en güzel anlarını ise cumartesi sabahı sinagogda idi. Şarkılar söylendi, haftanın Peraşası Noah ile ilgili bilgiler paylaşıldı.  Bu yıl geziye katılan San Francisco Bet Yakov Sinagogu temsilcilerinden Eric Stone, Mekor Hayim Sinagogu’nu kardeş sinagog ilan etmesi, geziye katılanları heyecanlandırdı.  Stone, seneye Amerika’dan kalabalık bir cemaatle Çanakkale gezisine katılıp, 20. seneyi birlikte kutlamayı arzu ettiğini dile getirdi ve Türkiye’den de bir gurubu San Francisco’ya davet etti. Ayrıca, yeni evliler Alp ve Şela Penso’nun Hatan Duası seneler önce dedeleri Avram ve Güneş Penso’nun da olduğu gibi aynı sinagogda okundu. Bunca sene sonra yeniden bir Hatan duasının yapılması daha önce bunu yaşamış insanları oldukça duygulandırdı.  Büyükler büyük Sefer Toraları, küçükler ise küçük Sefer Toraları şarkılar eşliğinde sinagogda dolaştırılırken üst katta azarada oturan hanımlar aşağıya attıkları gül yaprakları görülesi bir manzara oluşturdu.  Duadan sonra her yıl olduğu gibi Penso Ailesi’nin vermiş olduğu seudaya gidildi. Çanakkale’ye özgü börekler, yumurtalar ile güzel bir kahvaltı yapıldı. Öğlen, isteyenler Truva turuna katıldı ve Çanakkale’nin tarihi yerlerini gezme şansını buldu. Bu sene maalesef Van’daki depremden dolayı klasikleşen çalgılı cumartesi akşamı yemeği eğlencesiz yapıldığından biraz buruk geçti. Pazar günü mezarlık ziyaretinin ardından yola çıkıldı. Gelibolu’da verilen yemek molası sonrası İstanbul’a dönüş yolculuğu başladı.

Katılımcılar, turu organize eden Albert, Mois ve Yılmaz Penso kardeşlere bir kez daha teşekkür ettiler. Herkese gelecek sene 20.si düzenlenecek olan Çanakkale turuna katılmaya davet ettiler.

Çanakkale gezisinden izlenimler

9 yaşında İstanbul’a göç etmiş bir Çanakkaleliyim. Bağlantılarım asla kopmamasına rağmen böyle bir organizasyona ilk kez katıldım.

28-30 Ekim tarihleri arasındaki bu mükemmel organizasyondan dolayı öncelikle Penso ailelerini, Çanakkale Cemaati Başkanı Sami Kumru ve yardımcılarını, emeği geçen herkesi kutlamak, ayrıca bizi onurlandıran Hahambaşımız Rav İsak Haleva, Rav Yehouda Adoni, Rav Moşe Benveniste ve gabaylara teşekkür etmek ve saygılarımızı iletmek isterim.

Babam ve tüm kaybettiklerimizin anıları ile buruk bir sevinç ve coşku yaşadık. Gezi boyunca Penso ailelerinin en küçük üyesine kadar herkesten çok yakın ilgi gördük. Yolculuğumuz cuma sabahı Dolmabahçe’den kalkan otobüslerle başladı. Otobüste inanılmaz keyifli sohbetler ve ikramlar oldu. Herkesin heyecanı ve mutluluğu yüzünden okunuyordu. Çanakkale’ye geldiğimizde heyecanımız dorukta idi.

Çok güzel bir otele yerleştik. Her şey programlı idi. Cuma akşamı dualar ve sohbetlerle çok güzel bir Şabat yemeği yedik. Uzun zamandır görmediğimiz ve buluştuğumuz dostlarımız, akraba ve arkadaşlarımızla bir arada zaman geçirdik.

Cumartesi sabahı hep birlikte Çanakkale Mekor Hayim Sinagogu’na gittik. 2003-2005 yılları arasında yapılan onarım ve yenileme çalışmaları ile sinagog çok emek verilerek düzenlenmişti. Şabat duası, Ravların konuşmaları, damat kutlaması mükemmeldi. Sefer Toralar dolaştırılırken bayanlar gül yaprakları attık. Bu arada bizi sinagoga götüren taksi şoförü büyüklerimizi isimleri ile hatırlayınca çok duygulandık.

Şabat duası bittikten sonra hep birlikte otelde Penso ailesinin genç yaşta kaybettikleri evlatları anısına verilen kahvaltıya katıldık. Tüm Çanakkaleliler adına Yosi Penso’yu rahmetle andık.

Kahvaltıdan sonra Çanakkale’nin tarihi yerlerinden Truva harabelerini gezdik. Şehir içi gezilere katıldık.

Pazar sabahı hep birlikte ziyaraya gittik. Kaybettiğimiz akraba dost ve büyüklerimizi ziyaret ettik. Çok duygulu anlar yaşadık. Ziyaradan sonra artık toplanıp dönüş yoluna çıktık. Dönüşü Lapseki feribotu ile Gelibolu üzerinden yaptık.

Tüm gezimiz çok keyifli idi. Çanakkaleli tüm dost, arkadaş ve akrabalarımıza katılmış olsun olmasın her yıl bu geziye katılmalarını öneririm.

Penso ailelerine tekrar teşekkür ve sonsuz sevgilerimle...

Ailem ve Çanakkaleliler adına…              

Dr. Alegre Motro (Azuz)