Budapeşte Şehir Tiyatroları’na antisemit yönetici

Budapeşte Şehir Tiyatroları’na antisemit yönetici atandı. Macar Yahudi Cemaati bu kararı; “Nazi ideolojisine sahip çevreler için bir ilerleme” diyerek kınadı

Dünya
2 Kasım 2011 Çarşamba

Radikal milliyetçi György Dorner ile antisemit MIEP Partisi’nin Başkanı István Csurka’nın Budapeşte Şehir Tiyatroları’na yönetici olarak atanması tepkiyle karşılandı. Macaristan Mazsihisz adlı Yahudi kurumu bu kararı, “Nazi ideolojisine sahip çevreler için bir ilerleme” olarak nitelendirdi. Atamayı gerçekleştiren Budapeşte Belediye Başkanı István Tarlós ise eleştirileri reddetti.

Csurka bir parti toplantısında destekçilerine defalarca Macar halkının Yahudiler, Bolşevikler ve masonlar tarafından sömürüldüğünü, Yahudilerin Macar ekonomisine hâkim olduğunu söylemişti. Partisi geçmişte, tartışmalara sebep olan Holokost inkârcısı İngiliz David Irving gibi kişilere ev sahipliği yapmıştı.

Dörner ve Csurka şimdiden Şehir Tiyatroları’nda, ‘çöp’ olarak nitelendirdikleri yabancı oyunların değil, sadece milliyetçilik içerikli oyunların sahneleneceğini duyurdu. Bu gelişmelerin ardından Budapeşte halkı kararı protesto etmek için yürüyüş yaptı. Karara uluslararası tepkiler de gelmeye devam ediyor.