Bir çocuğun kalbini kurtar

Kalp ameliyatı imkânı bulunmayan çeşitli ülkelerden çocuklara veya maddi imkânsızlıklarla boğuşan ailelerin çocuklarına din, dil, ırk gözetmeksizin tedavi imkânı sağlayan Save a Child’s Heart (Bir Çocuğun Kalbini Kurtar) projesi eski bir Yahudi geleneğinden ilham alıyor:‘Tikkun Olam’ yani dünyayı tamir etmek…

Joelle PİNTO Diğer
2 Kasım 2011 Çarşamba

İsrail’in Tel Aviv şehrinin yakınlarındaki Holon’da bulunan Wolfson Tıp Merkezi, 1996 yılından beri maddi imkânları bulunmayan, gelişmekte olan ülkelerin çocuklarına ücretsiz kalp ameliyatı ve cerrahi olmayan diğer tedavi yöntemleri uygulayarak her yıl yüzlerce hayat kurtaran büyük bir hayırsever projeye ev sahipliği yapıyor. Save a Child’s Heart (Bir çocuğun kalbini kurtar, SACH) adlı projede yer alan gönüllü doktor ve hastane personeli din, ülke, ırk farkı gözetmeksizin kalp sağlığı problemi olan çocukların hayatını kurtararak ‘barış yolunda bir dünya’ için ilk adımı atıyorlar. Nobel Barış Ödülü’ne aday olabilecek bu kuruluş, 1996 yılından bu yana 42 ülkeden 2700’den fazla çocuğun hayatını kurtardı.

Save a Child’s Heart’ın tedavi ettiği çocukların geldiği ülkeler arasında Etiyopya, Vietnam, Gana, Kenya, Irak, Haiti, Çin, Kazakistan, Moldova, Romanya, Ukrayna, Sri Lanka gibi ülkeler bulunuyor. Bu projeyi en anlamlı kılan başarılarından biri ise, kalp sağlığı tedavi edilen çocukların yarısının Arap olması. Gazze ve Batı Şeria’dan gelen Filistinli çocukların yanı sıra Iraklı çocuklar da Save a Child’s Heart’ın gönüllü doktorlarıyla tekrar hayata dönüyor.

SACH’IN EĞİTTİĞİ DOKTORLAR

Dünyanın dört bir yanından gelen kalp rahatsızlığı olan çocuklar ameliyat edilerek veya cerrahi müdahaleye gerek kalmadan sağlıklarına kavuştuktan sonra ülkelerine dönüyor. Bir çocuğun İsrail’de ortalama kalma süresi üç ay, ancak bu süre sağlık problemine göre değişiyor.

Save a Child’s Heart’ın en önemli hedeflerinden birinin arasında gelişmekte olan ülkelerden gelen çocukların, kendi ülkelerinde de bakılabilmesi için yeterli eğitime sahip tıbbi personel geliştirmek. Wolfson Tıbbi Merkezi’nde çeşitli ülkelerden gelen, tıp alanında çalışan kişiler kardiyoloji, cerrahi, anestezi, ameliyat sonrası bakım, hemşirelik gibi alanlarda eğitim görüyorlar. 1996 yılından beri SACH Etiyopya, Kenya, Moldova, Filistin Özerk Yönetimi, Romanya, Rusya gibi dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 56 doktor ve hemşireyi eğitti. Tel Aviv Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde verilen eğitimler dalına göre üç ay ile beş sene arasında değişebiliyor.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA

TEDAVİ EDİLEN

ÇOCUKLAR

24 Ekim 2011 haftası itibariyle Save a Child’s Heart yirmi bir çocuğu tedavi ediyor. Ameliyat öncesi ve sonrası tedavi edilen çocuklar Angola, Etiyopya, Haiti, Irak, Moldova, Filistin Özerk Yönetimi ve Zanzibar’dan Holon’a geldi.

SACH’daki yirmi bir çocuğun da orada bulunuş sebebi aynı; kalp ameliyatı olarak sağlıklarına kavuşmak. Ancak dünyanın çeşitli yerlerden gelen bu çocukların hikâyeleri birbirinden çok farklı. En yakın zamanda sağlığına kavuşması beklenen çocuklardan birkaçı:

Alaa ve Nabaa- Filistin Özerk Yönetimi:İkisi de bir yaşında olan Filistinli Alaa ve Nabaa ameliyat öncesi tedavi görüyorlar.

Khadija Ali Kamis- Zanzibar: Magagoni Zanzibar’dan gelen on yedi yaşındaki Khadija ülkesinde ailesinden yedi kişiyle birlikte çimento bir evde yaşıyor. Boşanmış bir ailenin çocuğu olan Khadija okula devam etmeye çalışıyor ve iyi bir öğrenci.

Beilal- Irak:Iraklı Beilal beş yaşında bir erkek çocuğu. Komik bir kişiliği olan Beilal etrafındakileri güldürerek neşe veriyor.

Daniel Badan- Moldova: Altı aylık erkek bebek Daniel’in kalp rahatsızlığı annesi Alexandra’nın karnındayken teşhis ediliyor. Bütün birikimlerini doğunca tedavisine harcayan ebeveynleri, Daniel’in hayatının kurtarılması için yapılacak ameliyata maddi imkânları yetmeyince çareyi ulusal televizyona çıkmakla buluyor. Televizyondaki programı seyreden bir kişi Save a Child’s Heart projesinden bahsediyor ve Daniel’in ameliyatı için ilk adım atılıyor.

Nadia Timote- Haiti:Dokuz yaşındaki Nadia depremde evini kaybettikten sonra ailesiyle birlikte bir çadırda yaşadı. Resim çektirmesini ve güzel kıyafetler giymesini seven Nadia SACH evinde çok seviliyor.

Erikson Antonio Figueira- Angola:Angola’da Namibya sınırına yakın yaşayan Erikson her gün üç saat okula gidiyor ve annesi çalıştığı için öğleden sonraları teyzesiyle kalıyor. Erikson arabaları ve resim çizmeyi çok seviyor.

DR. AMRAM KOHEN

Binlerce çocuğun hayata dönmesini sağlayan Save a Child’s Heart’ın fikir babası ve kurucusu Dr. Amram Kohen. 1988 yılında Kore’de Amerikan ordusunda doktor olarak çalışırken yöredeki fakir kalp hastası çocukları tedavi etmeye başlıyor ve bu konuda değişik ülkelerde hizmet vermiş doktorlarla tanışma fırsatı buluyor. Kore’deki hayırseverliğini 1992 yılında taşındığı İsrail’de de devam ettiriyor ve 1996 yılında üç Etiyopyalı çocuğu tedavi ederek kurduğu SACH, o günden bu yana binlerce çocuğa ameliyat ve tedavi ile yaşama şansı veriyor.

ÇOCUK KALBİ

Din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin gönüllü doktorlar ve sağlık ekipleri tarafından kalp sağlığına kavuşan çocuklar, ortalama üç ay kaldıkları SACH evinde birlikte oynuyorlar. Siyasetin var olmadığı bu hayırsever projede tedavi edilen çocuklar ve aileleri birbirlerini tanıma fırsatı bulup daha huzurlu bir dünya için farkında olmadan ilk adımı atıyorlar. Save a Child’s Heart projesi hem gerçek anlamında, hem de mecazi anlamda tedavi gören çocuklara ‘iyi bir kalp’ kazandırıyor. 

Kalp ameliyatı yapılan çocukların

ülkelere göre dağılımı

Yüzde 40 Afrika

Yüzde 49 Filistin Özerk Yönetimi, Fas, Irak, Ürdün

Yüzde 4 Doğu Avrupa ve Amerika Kıtası

Yüzde 7 Asya