Görüşmeler için ilk adım

İsrail’i ziyaret eden Ortadoğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair, İsrail ve Filistinlilerden sınırlar ve güvenlik konularındaki talep ve tekliflerini öğrenip görüşmeleri başlatmak için bir zemin oluşturmak istediklerini belirtti

Dünya
2 Kasım 2011 Çarşamba

Ortadoğu Dörtlüsü (ABD, AB, BM ve Rusya)  temsilcisi Tony Blair’in Kudüs’te İsrailli ve Filistinli yetkililerle yaptığı görüşmeler sonucunda, taraflar üç ay içerisinde, daha önceki politikalardan farklı olarak sınırlar ve güvenlik konusunda detaylı teklifler sunacaklar. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinlilerin Kudüs, mülteciler konusu ve Yahudi Devleti’nin tanınması konularında nasıl bir yol izleyeceklerini henüz bilmediğinden, kurulacak bir ‘Filistin Devleti’nin nerede konumlanabileceği konusundaki öngörülerini ve detaylı yol haritasını paylaşmayı uygun bulmadı.

İsrailli bir yetkili, Ortadoğu Dörtlüsü’nün çabalarının, taraflar arasında yapılması gereken doğrudan görüşmelerin yerine geçmemesi gerektiğini ve sadece bu görüşmeleri başlatmaya yarayacak bir yol olmasını umduğunu belirtti. Blair ise Dörtlü’nün amacının, her iki tarafın sınırlar ve güvenlik konularındaki talep ve tekliflerini alıp, aradaki farkın ne boyutta olduğunu değerlendirerek görüşmeleri başlatmak için bir zemin oluşturmak olduğunun altını çizdi. Blair ayrıca, amaçlarının tarafların doğrudan görüşmeler sonucunda 2012 yılının sonunda bir anlaşmaya varmalarını sağlamak olduğunu vurguladı. Konuyla ilgilenen elçiler, önümüzdeki doksan gün içinde taraflarla sürekli olarak görüşüp gelişmeleri yakından takip edecekler. Bu süre zarfında tarafların provokasyona yönelik hareketlerde bulunmaması önem teşkil ediyor.

İsrail hükümet yetkilileri, ABD’nin İsrail’e yerleşimleri dondurmak konusunda baskı yaptığı yönündeki raporları yalanladı. Yetkililer Netanyahu’nun, Batı Şeria’da 2009’un sonunda başlayan ve on ay süren konut yapımı dondurulması gibi bir şeyin tekrarlanmayacağını söylediğini belirtti.

Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nden bir sözcü ise, son otuz yıldır ABD’nin yerleşimler konusundaki pozisyonunun tutarlı olduğunu söyledi. ABD’ye göre yerleşimler ve Doğu Kudüs’teki inşaatlar görüşmeleri gölgeleyebilir. Sözcü, ABD’nin her iki tarafı da görüşmelerin başarısını engelleyecek tek taraflı adımlar atmaması konusunda uyardığını ve görüşmelerin yeniden başlaması için hiçbir önkoşulun olmaması gerektiğini hatırlattığını söyledi.