Sosyal adalet protestoları tam gaz

Tel Aviv’de 20 bin, Kudüs’te 3 bin kişinin katıldığı protestolarda sosyal adalet isteği yinelendi. İsrail’in güneyinde süregelen roket saldırıları sebebiyle Berşeva’daki gösteri ise iptal edildi

Dünya
2 Kasım 2011 Çarşamba

Tel Aviv’deki Rabin Meydanı’nda yaklaşık 20 bin kişi sosyal protesto için toplandı. Kudüs’te 3 bin, Rishon Letzion’da ise 200 kişi bir araya geldi. Tel Aviv’de, Habima Meydanı ve Rothschild Bulvarı’ndan başlayan yürüyüşle binlerce kişi miting alanına geldi. Hayfa ve Kiryat Shmona’da da protesto düzenlenmesi planlanıyor.  Berşeva’daki sosyal protesto ise iptal edildi. Gazze’den İsrail’in güneyine yönelik roket saldırıları sebebiyle 500 kişiyi aşan mitingler yasaklandı. Geçtiğimiz cumartesi Gazze’den atılan roketler Aşdod, Gan Yavne ve Berşeva’nın batısında patlamalara neden olmuş, 3 kişi yaralanmış, özel ve kamu binaları zarar görmüştü.

Sosyal adalet için ülkenin dört bir tarafından gelen 450 bin kişinin toplandığı İsrail tarihinin en büyük mitinginden bu yana neredeyse iki ay geçti. En büyük katılım Kikar Hamedina bölgesinde 300 bin kişinin 2 kilometrelik yürüyüşünün ardından gerçekleşmişti. Protesto hareketi lideri Daphni Leev ve Ulusal Öğrenci Birliği Derneği Başkanı İtzik Shmuli, 3 Eylül’deki mitingde kalabalığa hitaben şöyle seslenmişti, “Sayın Başbakan, ‘Yeni İsraillilerin’ bir hayali var ve bu çok basit; bu ülkede yaşamamıza izin vermenizi bekliyoruz. ‘Yeni İsrailliler’ vazgeçmeyecek. Değişim talep ediyoruz ve gerçek çözümler üretilene kadar durmayacağız.”