Gazze’den atılan füzeler can aldı

Gazze’de yine çatışma endişesi doğdu. Hafta sonu Gazze’den İsrail’e çok sayıda füze atılırken bir İsrailli hayatını kaybetti. Saldırıları İslami Cihad Örgütü üstlendi. İsrail hükümeti saldırılar ile ilgili sert söylemlerde bulunurken İsrail ordusu da karşı saldırılar yaparak İslami Cihad militanlarını hedef aldı. Mısır’ın arabuluculuğunda ateşkes çalışmaları ise devam ediyor

Dünya
2 Kasım 2011 Çarşamba

Gazzeli militan gruplar yeniden İsrail’e roket ve havan topu saldırıları yapmaya başladı. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan saldırılarda cumartesi 27, pazar günü ise en az 11 adet roketin Gazze’den İsrail şehirlerine atıldığı belirlendi. Cumartesi günkü saldırılarda sığınağa ulaşmaya çalışan bir İsrailli aldığı şarapnel yaraları sonucu hayatını kaybederken dört kişi de yaralandı. Aşkelon’da hayatını kaybeden Moşe Ami 56 yaşında ve dört çocuk babasıydı.

Pazartesi günü de süren saldırılarda Berşeva ve Sderot şehirlerine yedi füze atıldı. İsrail’in ‘Demir Kubbe’ füzesavar savunma sistemi iki füzeyi vururken, diğer füzelerin ıssız alanlara isabet ettiği bildirildi. Saldırılar neticesinde İsrail’in güneyinde bulunan Berşeva, Aşdod ve Aşkelon şehirlerinde okullar tatil edildi. 

Hamas saldırılarda bir rol almazken, eylemleri İslami Cihad örgütü üstlendi. İsrail ordusunun yaptığı karşı saldırılarda ise yedi İslami Cihad militanının öldürüldüğü belirtildi. 

İsrail ordusu ve Mısırlı yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamalarda İslami Cihad ve İsrail arasında bir ateşkes sağlamaya çalıştıklarını duyurdu. Hatta Mısırlı yetkililer pazartesi sabaha karşı İslami Cihad’ı ateşkese ikna ettiklerini duyursalar da pazartesi günü devam eden roket saldırıları durumu şüpheye düşürdü.

Diğer yanda İsrail hükümeti de saldırılar hakkında sert açıklamalarda bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail’in kendisine saldıran ve saldırmaya teşebbüs eden herkesi durduracağını söyledi. Netanyahu sınırdaki durumu bozmak istemediklerini fakat İsrail’in vatandaşlarını kararlı ve gerekirse saldırgan bir biçimde savunacaklarını belirtti. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Gazze’den gelen füze saldırılarının bir savaş nedeni olduğunu söyledi.