Abbas’tan tarihi itiraf

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, İsrail televizyonuna verdiği demeçte Arapların 1947 yılında BM’nin teklif ettiği toprak paylaşımını kabul etmeyerek hata yaptıklarını açıkladı. BM bu toprakların Yahudi ve Filistin Devleti olarak paylaştırılmasını tavsiye etmişti

Dünya
2 Kasım 2011 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, cuma günü İsrail’in Kanal 2 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Arap dünyasının Birleşmiş Milletler’in 1947 yılında toprakların paylaştırılmasını reddederek hata yaptığını açıkladı.

BM, dönemin İngiliz sömürgesi olan bu toprakların Filistin ve Yahudi Devleti olarak paylaştırılması teklif etmişti. İsrail’in kuruluşunun ardından Arap ülkeleri İsrail’e karşı savaş açmış ve yenilmişlerdi. “Bizim hatamızdı, bir Arap hatasıydı” diyen Abbas İsrail medyasına verdiği ender röportajında “Ancak bizi hâlâ, 64 yıldır, cezalandırıyorlar mı?” diye sordu.

Abbas röportajda ayrıca 2008 yılında dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir barış anlaşmasına varmak üzere olduklarını da sözlerine ekledi. Olmert 2008 yılında hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

“Çok iyi bir fırsattı” diyen Abbas eğer Olmert iki veya üç ay daha görevde kalsaydı bir anlaşmaya varılabileceğini söyledi. Abbas, Olmert’in Batı Şeria’nın yüzde 93,5’inden çekilmeyi kabul ettiğini, karşılığında FÖY’ün İsrail’e Batı Şeria’nın yüzde 1,9’unu teklif ettiğini açıkladı.

Abbas röportajda tek taraflı olarak başvurduğu ‘Filistin Devleti’nin tanınması için BM Güvenlik Konseyi’nde gerekli dokuz oya ulaşamayacaklarını bildiğini belirtti.

Çoğunluğu sağlamak bile bir tartışma konusu olacak çünkü veto hakkı bulunan ABD gerektiğinde bu hakkını kullanacağını açıkladı. İsrail de ABD gibi tek taraflı olarak kurulacak bir ‘Filistin Devleti’ne karşı çıkıyor. İsrail ancak iki tarafın, İsrail ve FÖY’ün görüşme masasında bir anlaşmaya vardıktan sonra ‘Filistin Devleti’nin kurulmasından yana.